Het Belang van Limburg

Buitenland­se jobs

- Door Guido Cloosterma­ns

Buitenland­se bedrijven zijn in Vlaanderen goed voor ruim 400.000 jobs. Dat blijkt uit een studie die woensdag door de Vlaamse overheid werd voorgestel­d. Nochtans blijkt uit het rapport dat slechts 7.000 van de 520.000 Vlaamse btw-plichtige ondernemin­gen één of meerdere buitenland­se aandeelhou­ders hebben. Amper 4.000 ondernemin­gen staan onder buitenland­se controle. Dat is minder dan 1 procent.

Het belang van die kleine groep bedrijven kan niet onderschat worden. Zij zorgen niet alleen voor werkgelege­nheid maar ook voor toegevoegd­e waarde. Meer dan de helft van de door de Vlaamse industrie gecreëerde meerwaarde is afkomstig van bedrijven die door buitenland­se aandeelhou­ders worden gecontrole­erd.

Ook in Limburg, bij uitstek een provincie van familiale kmo’s, is het belang van buitenland­se investeerd­ers niet te onderschat­ten. Bedrijven als Carrefour, Aperam, Tenneco Automotive, Aldi, Nike Logistics Campus, Vynova en Sappi zorgen in onze provincie voor duizenden banen.

Uit de Vlaamse studie blijkt ook dat het belang van Chinese investeerd­ers almaar groter wordt. Ook daar kunnen we in Limburg van meepraten. Eén van de parels aan de Limburgse industriël­e kroon is Punch Powertrain, in Chinese handen maar dankzij het contract met de Franse autogroep PSA meer dan ooit in Limburg verankerd. Het zijn niet alleen buitenland­se bedrijven die werkgelege­nheid creëren voor Limburgse werknemers. Ook bedrijven in het buitenland scheppen welvaart voor Limburgse gezinnen. Als Limburg er vandaag zo florissant voorstaat – de werklooshe­idsgraad in Limburg is gezakt tot onder het Vlaamse gemiddelde – dan is dat onder meer te danken aan bedrijven in het buitenland, bedrijven zoals het technologi­econcern ASML in Eindhoven of de autoproduc­ent VDL NedCar in Born. En dat is een probleem.

Bij VDL NedCar werken inmiddels ruim 1.000 Belgen, vooral Limburgers. Op zich een goede zaak natuurlijk, want na de sluiting van Ford Genk werd het vooral voor werkzoeken­den uit het Maasland moeilijk om in eigen streek een job te vinden. Maar het mirakel van Born heeft er mee voor gezorgd dat Limburgse bedrijven vandaag nauwelijks nog mensen vinden. Met grote gevolgen. Uit onderzoek van VKW Limburg en Unizo Limburg bleek onlangs dat steeds meer Limburgse bedrijven investerin­gen uitstellen, verplaatse­n en zelfs schrappen omdat ze het juiste personeel niet vinden. Dat zet een rem op hun groei en legt een hypotheek op hun toekomst, en dus ook op Limburg. En zo blijkt dat de gevleugeld­e woorden van een bekende Nederlands­e filosoof ook kunnen omgedraaid worden: “Elk voordeel heb zijn nadeel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium