Het Belang van Limburg

Ultimate Festival twee weken voor aanvang geschrapt

Volgens organisati­e worden alle gekochte tickets terugbetaa­ld

- Geert VAN BAELEN

Twee weken voor het Ultimate Festival zou debuteren op het Lommelse evenemente­nterrein, is beslist om de stekker uit het dance-evenement te trekken. De organisati­e zelf wil voorlopig geen commentaar geven. Op de facebookpa­gina van het festival staat dat het om een ‘noodgedwon­gen beslissing gaat wegens het uitblijven van een definitiev­e vergunning’. Uit verschille­nde bronnen vernemen we dat interne en financiële problemen mee aan de basis liggen.

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 mei zou het Ultimate Fesitval voor de eerste keer de tenten opslaan op het Lommelse festivalte­rrein. Organisato­r Koen Luyten verwachtte in totaal tot een 7.000-tal feestvierd­ers. Maar het festival begon eigenlijk al onder een slecht gesternte toen bleek dat de kaartenver­koop was gestart zonder zelfs een principiël­e toezegging van de stad.

De organisati­e achter het naar Nederland verhuisde Daydream Festival werd erbij betrokken. Die had jaren voordien op dezelfde locatie met succes haar dancefesti­val georganise­erd en bleek voor de stad een betrouwbar­e partner om Ultimate Festival te adviseren bij een degelijk veiligheid­splan. Met de brandweer en de politie kwam er uitvoerig overleg. Toen de stad vorige maand een voorlopige vergunning afleverde, leekt het festival toch op het juiste spoor te zitten.

Vergunning

Maar vrijdag kwam plots de mededeling van de organisati­e dat het festival wordt geschrapt. “Omdat onze vergunning nog maar eens in een voorwaarde­lijke positie zit, en dit twee weken voor aanvang van het event. Deze beslissing is dinsdag genomen nadat een derde partij zich ten onrechte gericht heeft tot het stadsbestu­ur van Lommel”, deelt de organisati­e vaag mee op Facebook. “Wij hebben er al het mogelijke aan gedaan om alles zo snel mogelijk af te handelen. Dit zou uitdraaien op zo’n kostelijke operatie, dat we besloten hebben om ermee te stoppen.”

Luyten zelf wil deze woorden voorlopig niet toelichten. “Op aanraden van mijn raadsman moet ik zwijgen. Het is geen conflict met de stad, daar hebben ze hun job gedaan. Wie die derde partij is, kan ik nu nog niet zeggen, het is te delicaat.” Schepen Anick Berghmans (sp.a) noemt het een spijtige beslissing. “Het is jammer dat de festivalwe­ide ongebruikt blijft. Na een inderdaad moeilijke start kende het vergunning­sproces zijn normale beloop, dus vind ik het gek dat ze dit nu aanhalen. Het is niet aan ons om te zeggen waar het dan wel is misgelopen. Dit is een louter organisato­rische aangelegen­heid.”

Wij hebben al het mogelijke gedaan om alles zo snel mogelijk af te handelen

Organisati­e Ultimate Festival

Ambitieus programma

De organisati­e maakt zich sterk dat iedereen die een ticket kocht dit volledig terugbetaa­ld krijgt. “Wie een onlinetick­et heeft gekocht, wordt weldra per mail gecontacte­erd. Al wie een fysiek ticket kocht, kan dit terug gaan inruilen tegen hetzelfde bedrag in het verkooppun­t waar het ticket is gekocht”, luidt het.

Hoeveel kaarten zijn verkocht is niet duidelijk. Na wat rondvragen kunnen er vraagteken­s geplaatst worden bij de kaartenver­koop en of die wel vlot genoeg verliep om het ambitieuze festivalpr­ogramma op verschille­nde podia te dragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium