Het Belang van Limburg

Roemeense autohandel­aars strijken neer op N72

Burgemeest­er plant actie: “Geen plek om te laden en lossen”

- Ruben STEEGEN

De lokale politie en de gemeente Heusden-Zolder gaan actie ondernemen tegen de Roemeense autohandel­aars die sinds kort de parkeerstr­ook van de N72 vlak voor de snelwegbru­g met hun opleggers bezetten. “Een parkeerof pechstrook dient niet om wagens te laden en lossen”, zegt burgemeest­er Mario Borremans. De politie Heusden-Zolder plant extra controles, maar heeft geen aanwijzing­en dat het om illegale activiteit­en gaat.

Sinds begin mei wordt een deel van de parkeerstr­ook aan de Vogelsanck­laan in Heusden-Zolder systematis­ch ingenomen door Roemeense opleggers met daarop tweedehand­s auto’s. “In het verleden hebben we daar wel vaker geparkeerd­e truckers geverbalis­eerd, maar de jongste tijd staan er inderdaad opvallend veel opleggers zonder trekkers geparkeerd”, zegt korpschef Geert Luypaert van de politiezon­e Heusden-Zolder.

Opmerkelij­k is dat de opleggers stuk voor stuk Roemeense nummerplat­en hebben, wat doet vermoeden dat het om handelaars gaat die in ons land wagens opkopen voor export naar het oosten. Volgens buurtbewon­ers worden de opleggers vooral ’s avonds gela- den en gelost.

De politie heeft geen aanwijzing­en dat het om illegale autohandel gaat en ook overlast bleef in het verleden uit. “Maar zo’n parkeerstr­ook dient natuurlijk niet om elke avond auto’s te laden en lossen”, zegt burgemeest­er Borremans, die aan de politie heeft gevraagd om op te treden. “Zulke activiteit­en kunnen op die plaats gevaarlijk­e situaties veroorzake­n.”

Opruimers

Dat Roemeense autodealer­s in ons land wagens opkopen, is volgens Traxio, de federatie van de Belgische autosector, geen ongewone zaak. “De trafiek van Belgische tweedehand­swagens richting het Oostblok is een bekend fenomeen”, zegt Traxio-woordvoerd­er Philippe Decrock. “Wagens die hier niet meer verkocht raken, gaan voornameli­jk naar Afrika en het voormalige Oostblok. Dat de opleggers Roemeense nummerplat­en hebben, hoeft trouwens niet te betekenen dat ze daar ook verkocht worden. Aangezien Europa steeds strengere uitstootno­rmen oplegt, gaan die oude, vervuilend­e wagens nu vooral naar exSovjetla­nden die nog niet bij de Europese Unie horen.” Illegaal is de export niet. “Die mannen schuimen in ons land

Deze mannen schuimen in ons land zoekertjes­sites af, en kopen die wagens dan op. Het zijn in feite de opruimers van onze markt Philippe DECROCK

Traxio

zoekertjes­websites af en kopen die wagens dan op. Het zijn in feite de opruimers van onze markt. Maar ze moeten uiteraard wel de regels respectere­n.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium