Het Belang van Limburg

Nieuwe camera betrapt sluikstort­er vier keer in één dag

-

Om sluikstort­ers te betrappen gebruikt de gemeente Lummen vijf mobiele camera’s. Eén zo’n sluikstort­er werd op die manier liefst vier keer in één dag betrapt toen hij flesjes en blikjes weggooide. “Hij krijgt een zware GAS-boete en ook de rekening voor het opruimen. Onze mobiele camera’s bewijzen hun nut”, aldus schepen Wim Vangeel (CD&V).

De gemeente Lummen kocht onlangs vier extra camera’s om sluikstort­ers te betrappen. Schepen Vangeel: “In het verleden gebruikten we één camera, maar we willen de strijd nog opvoeren. Een week nadat we vier extra camera’s in gebruik hebben genomen, betrapten we al zes sluikstort­ers. Eén persoon liep liefst vier keer tegen de lamp in één dag tijd. Vorig jaar werd in totaal 12.633 kilo rondzwerve­nd afval verzameld en er werden 23 boetes uitgeschre­ven, goed voor een totaalbedr­ag van 4.137 euro. Met onze vijf camera’s wordt de pakkans vergroot, zelfs voor wie achteloos dingen uit zijn wagen gooit.”

Statiegeld

Een van de pijnpunten is de Kraaibergs­traat. “Daar werd dan ook een van de nieuwe camera’s geplaatst”, vervolgt Vangeel. “Ons gemeentebe­stuur wil het belang van statiegeld nogmaals benadrukke­n. Zo zorg je ervoor dat lege blikjes en petflessen een economisch­e waarde krijgen. Als die kunnen worden ingeleverd in ruil voor geld, zullen ze niet langer achteloos worden weggegooid.”

Lummen heeft een uitgebreid wegennet met 250 kilometer gemeentewe­gen. Burgemeest­er Luc Wouters (CD&V): “Vrijwillig­ers, vereniging­en en scholen hebben in april overal het zwerfvuil opgeruimd. Zo willen we andere Lummenaren sensibilis­eren en aanmoedige­n om onze gemeente proper te houden. Jammer genoeg zijn er nog mensen die geen respect hebben voor die vrijwillig­ers en dat zwerfvuil kost ons jaarlijks handenvol geld. De mobiele camera’s worden verdekt opgesteld op diverse plaatsen en die zes sluikstort­ers krijgen elk een boete van maximaal 350 euro. Ze moeten ook de verwerking­skosten betalen. Wie zwerfvuil opmerkt kan dat melden via het nummer 013/39.02.15.”

Koeien

Het zwerfvuil ontsiert niet alleen de straten, ook de landbouwer­s zijn er de dupe van. Marie-Claire Pollaris-Serwy: “Twee van onze koeien werden erg ziek en mager. Ze aten niet meer en ze reageerden vreemd. In hun magen zaten resten metaal en die hebben we er met een magneet moeten laten uithalen.”

 ?? FOTO KLU ?? In Lummen staan in totaal vijf camera’s om sluikstort­ers te betrappen.
FOTO KLU In Lummen staan in totaal vijf camera’s om sluikstort­ers te betrappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium