Het Belang van Limburg

Annemie Langmans stapt van Open Vld over naar N-VA

-

Na twee jaar in het bestuur van Open Vld Lanaken stelt Annemie Langmans zich verkiesbaa­r voor oppositiep­artij N-VA. Ze maakt de overstap weloverwog­en omdat er voor haar geen plaats is op de verkiezing­slijst van burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld).

Medio 2016 verhuisde de nu gepensione­erde Annemie Langmans (59) van Antwerpen naar Neerharen nadat ze in de metropool ruim 20 jaar lang allerlei bestuursma­ndaten vervulde namens Open Vld en daarnaast 35 jaar lang op het provincieb­estuur van Antwerpen werkte. “Mijn moeder is uit Tongeren afkomstig. Ze volgde mijn vader na diens legerdiens­t in Tongeren naar Lier, waar ik ben geboren. Mijn man komt uit Maaseik. Sinds 2016 woon ik met mijn gezin in Neerharen, precies halverwege Maaseik en Tongeren. In Lanaken werd ik bestuursli­d bij Open Vld, maar een plaats op de verkiezing­slijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen wordt me niet gegund”, zucht de politica. “Ik ben volgens de burgemeest­er niet voldoende ingeburger­d en heb bovendien geen vereniging achter me staan. Toch wil ik politiek actief blijven. Daarom ging ik een gesprek aan met oppositiep­artij N-VA.” “We stelden vast dat er een klik was”, aldus lijsttrekk­er Johan Pauly (N-VA). “Inhoudelij­k zitten we op dezelfde golflengte. Ons bestuur keurde haar kandidatuu­r goed. Haar politieke bagage is een meerwaarde voor onze partij.”

Slachtoffe­rrol

Burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) betreurt de overstap : “Wij hebben Annemie twee jaar geleden met open armen in het bestuur van Open Vld Lanaken ontvangen. Van kandidaten op onze lijst verwachten we echter dat ze representa­tief zijn voor een gemeenscha­p en er een achterban hebben. Dat ontbreekt bij Annemie. Open Vld heeft in de gemeentera­ad bovendien 13 gemeentera­adsleden en enkele raadsleden in het OCMW. Bijgevolg zijn de vacante plaatsen op onze lijst erg beperkt. Nieuwe kandidaten vertegenwo­ordigen best een nieuwe aanhang. Wij zagen haar graag nog een tijdje achter de schermen in onze partij meewerken. Nu meet Annemie zich een slachtoffe­rrol aan en dat is volgens mij onterecht. Ik begrijp haar overstap niet. De laatste 2 jaren heeft ze zich immers fel tegen de politiek van N-VA gekant en nu staat ze op die lijst. Dat is niet ernstig. Ik wens haar niettemin veel succes toe.”

Lees meer over de Limburgse politiek op www.hbvl.be/gemeentera­adsverkiez­ingen

 ?? KERCKHOVEN
FOTO GUIDO ?? Annemie Langmans.
KERCKHOVEN FOTO GUIDO Annemie Langmans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium