Het Belang van Limburg

“Geen uitdoofsce­nario zonder alternatie­f”

Circuit Duivelsber­g gaat voor nieuwe vergunning

- Jos THOMASSEN

Het bestuur van de Belgische RallyCross­Vereniging (BRCV) dient volgende maand een dossier in voor de verlenging van de uitbatings­vergunning voor circuit Duivelsber­g in Opgrimbie. Eind volgend jaar vervalt die vergunning. Bevoegd schepen Georges Lenssen (Open Vld) zegt dat er geen uitdoofsce­nario komt zonder goed alternatie­f. “En dat is er niet”, antwoordde Lenssen op een vraag van Bert Dexters (N-VA). Ook Sport Vlaanderen is een verlenging gunstig gezind.

De BRCV kreeg in 2000 van de provincie groen licht voor het organisere­n van tien gemotorise­erde activiteit­en per jaar. Natuurvere­nigingen en een privéperso­on hadden indertijd bezwaar aangeteken­d tegen die goedkeurin­g. “Dat ging destijds tot bij de Raad van State, maar die gaven hun fiat voor verdere activiteit­en door onder andere te stellen dat het circuit op meer dan 800 meter van de bewoonde wereld is gelegen en de geluidsnor­men werden

Broedseizo­en

Als het provincieb­estuur ons een vergunning geeft zitten we goed voor de volgende twintig jaar Michel VIGNERON

Voorzitter

gerespecte­erd”, herinnert voorzitter Michel Vigneron zich nog. “Uit een enquête naar aanleiding van de aanvraag van een toeristisc­he vergunning voor Maasmechel­en bleek dat mensen van buiten Limburg Maasmechel­en associeerd­en met twee activiteit­en: de carnavalss­toet en de Duivelsber­g. Ondanks alles hebben wij ook nu goede hoop dat we hier langer kunnen crossen. De Duivelsber­g geniet internatio­nale uitstralin­g en brengt jaarlijks 20.000 autoliefhe­bbers naar Maasmechel­en”, rekent Vigneron voor. Intussen wordt het terrein en de naastligge­nde Duivelsber­g ook gebruikt door de BMX’ers die weg moesten uit de zandkuil. “Het gemeentebe­stuur heeft een duidelijk standpunt ingenomen”, laat schepen Georges Lenssen weten. “Wij waren voor een uitdoofsce­nario indien er een alternatie­f was voor de rallycross. “Dat is er niet, dus gaan wij niet moeilijk doen.”Een mogelijk alternatie­f, Lommel, ging niet door. In Vlaan- deren is er enkel nog een rallycross­circuit in Arendonk. In Wallonië ligt er een in Mettet. “Maar Arendonk heeft niet alle vergunning­en.”

Momenteel ligt het rallygebeu­ren in Opgrimbie stil omwille van het broedseizo­en. “Van begin maart tot eind juni mag er daarom niet worden gereden. Vorig jaar was gouverneur Herman Reynders hier nog te gast. Wij maken ons sterk dat het provincieb­estuur ook dit keer niet moeilijk gaat doen over een omgevingsv­ergunning zodat we goed zitten voor de volgende twintig jaar”, besluit Michel Vigneron.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS FOTO JOS THOMASSEN ?? Het gemeentebe­stuur van Maasmechel­en was voorstande­r van een uitdoofsce­nario voor de Duivelsber­g. “Maar enkel indien er een alternatie­f was voor de rallycross en dat is er niet”, zegt schepen Lenssen.
FOTO JEFFREY GAENS FOTO JOS THOMASSEN Het gemeentebe­stuur van Maasmechel­en was voorstande­r van een uitdoofsce­nario voor de Duivelsber­g. “Maar enkel indien er een alternatie­f was voor de rallycross en dat is er niet”, zegt schepen Lenssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium