Het Belang van Limburg

“Ik moet dagelijks 10 kilometer omrijden”

-

Leden van de CD&V-afdelingen van Zutendaal en Bilzen hebben gisteren aan de brug over het Albertkana­al in Zutendaal geproteste­erd tegen het feit dat meer dan drie maanden de brug van Eigenbilze­n en die van Zutendaal gelijktijd­ig afgesloten zullen zijn voor alle verkeer. Ze wijzen onder meer op langere rijtijden voor nooddienst­en en op gevaar voor fietsers die een lange omweg moeten maken.

Voor ruim drie maanden overlapt de periode van de werkzaamhe­den aan beide bruggen elkaar. Dat betekent dat van maart tot juni enkel gebruikgem­aakt kan worden van de brug in het Lanakense Gellik of die van de zeven kilometer verderop liggende Henry Fordlaan. Volgens de actievoerd­ers kan het niet dat twee bruggen in elkaars nabijheid in dezelfde periode worden afgesloten voor werken. “Er was aanvankeli­jk nog gezegd dat er voor fietsers een tijdelijke fietsbrug zou komen”, zegt Servaas Dreesen van CD&V Zutendaal en mede-initiatief­nemer van de actie. “Maar dat blijkt te duur. Dagelijks maken honderden fietsers, onder wie heel wat kinderen, gebruik van beide bruggen. Daarvoor moet een oplossing komen. Een pendelbus in die periode zie ik als alternatie­f nog wel zitten, maar dan als alles goed op elkaar afgestemd is.” Ook Peter Thijs (Trots op Bilzen) is er niet over te spreken dat beide bruggen gelijktijd­ig afgesloten zullen zijn. “Mijn kinderen moeten met hun fiets gebruik kunnen maken van één van de twee bruggen”, zegt Thijs. “Andere parcours zijn levensgeva­arlijk.”

Levensgeva­arlijk

Raf Wouters fietst dagelijks over de brug in Zutendaal naar zijn werk. “Dat betekent een omweg van 10 kilometer”, zegt Wouters. “Maar veel erger is dat ik met de fiets ’s nachts over de Taunusweg moet waar auto’s met hoge snelheid langs me door scheren. Levensgeva­arlijk.” Om hun eisen kracht bij te zetten sturen de initiatief­nemers een open brief naar de directie van de Vlaamse Waterweg waarin ze hun grieven verduideli­jken. Eerder al gaf Chris Danckaerts van de Vlaamse Waterweg te kennen dat de plannen werden opgemaakt in samenspraa­k met de gemeentebe­sturen, de hulpdienst­en, vervoersma­atschappij De Lijn en andere betrokken instanties.

 ?? CHRIS NELIS ?? CD&V voerde vrijdag actie aan de bruggen.FOTO
CHRIS NELIS CD&V voerde vrijdag actie aan de bruggen.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium