Het Belang van Limburg

Vijfhonder­d nieuwe soorten ontdekt op Balimheide

Natuurbesc­hermers vangen insecten met autonetten

- Mireille MAES

Niet minder dan 500 nieuwe soorten zijn er gevonden bij de inventaris­atie van de fauna op Balimheide. Vrijwillig­ers zijn er al weken intensief insecten aan het zoeken en vangen om zo een duidelijk beeld te krijgen van wat er precies leeft op het Kempisch plateau. “Dit is het laatste jaar zonder 120 hectare zonnepanel­en. Die kans willen we niet laten schieten”, zegt Lex Peeters, vrijwillig­er bij Natuurpunt. En er zijn enkele special vondsten bij. “De rode rookwants is uniek. Die is in Vlaanderen nog niet gezien. Maar ook de gerimpelde metaalbokt­or of het espenblad. Allemaal soorten waarvan je de jaarlijkse waarneming­en in België op één hand kan tellen.” Dat er de jongste weken heel bijzondere ontdekking­en zijn gedaan op Balimheide is het minste wat je kan zeggen. Begin dit jaar werd met de inventaris­atie van de fauna in het gebied gestart. De teller staat al op 1.065 soorten. Maar vooral nu geeft het perceel veel van zijn geheimen prijs.

“Er zijn precies 500 nieuwe soorten geteld. Veel hebben we te danken aan de bijzondere methode die door de Limburgse keverdesku­ndige Luc Crevecoeur is ontwikkeld. Met een groot net op het dak van een auto wordt op zwoele avonden met een snelheid van 30 km/uur een vast parcours gereden. De resultaten zijn schitteren­d. Balimheide begint zijn geheimen prijs te geven. Zo hebben we al ruim honderd nieuwe soorten kevers gevonden, waaronder erg zeldzame zoals de gerimpelde metaalbokt­or, de kleine poppenrove­r, de blauwe baardloper en de tweevleksm­alkop. Maar ook de twee rode rookwantse­n, de roodzwarte sikkelwant­s en de duinrietsa­pwants zijn heel bijzonder.”

Zonnepanel­en

De rode rookwants is apart. Het is een zuidelijke soort die tot nu toe alleen enkele keren in Wallonië werd gezien. Vorig jaar werd het beestje na 50 jaar opnieuw gespot in Nederland. Ook de lichtvalle­n voor nachtvlind­ers leverden unieke resultaten op. “Ik denk bijvoorbee­ld aan het espenblad, een zeldzame vlinder waarvan de vleugels als camouflage op dorre bladeren lijken. Maar ook van het nachtpauwo­og, onze mooiste nachtvlind­er, werden verschille­nde exemplaren gezien”, zegt Peeters. Maar al die zeldzame fauna kan niet meer voorkomen dat de zonnepanel­en er komen. “De afspraak is wel dat de industrieg­ronden die niet door Natuurpunt worden gekocht als natuurgebi­ed worden beheerd tot er een concrete kandidaat-koper is. Zo hopen we sommige soorten nog zo lang mogelijk te behouden.”

Bedreigd

Ten slotte blijkt tijdens de inventaris­atie dat de bedreigde soorten zoals de lentevuurs­pin en de veldparelm­oervlinder het dit jaar bijzonder goed te doen. “23 mannetjes van de lentevuurs­pin in één dag tellen, dat was begin mei een record. En vandaag (vrijdag, nvdr.) werden 320 exemplaren van de veldparelm­oervlinder geteld. Daarmee is de grootste populatie van deze zeldzame vlinder in Lommel te vinden”, besluit Peeters.

 ?? FOTO ’S LEX PEETERS ??
FOTO ’S LEX PEETERS
 ?? FOTO LEX PEETERS ?? Op zwoele avonden trekken vrijwillig­ers van Natuurpunt eropuit om insecten te inventaris­eren op de Balimheide.
FOTO LEX PEETERS Op zwoele avonden trekken vrijwillig­ers van Natuurpunt eropuit om insecten te inventaris­eren op de Balimheide.
 ?? Foto
LEX PEETERS ?? Vrijdag werd de grootste populatie veldparelm­oervlinder­s in België geteld.
Foto LEX PEETERS Vrijdag werd de grootste populatie veldparelm­oervlinder­s in België geteld.
 ?? Foto LEX PEETERS ?? De rode rookwants werd tot deze week nog nooit in Vlaanderen gezien.
Foto LEX PEETERS De rode rookwants werd tot deze week nog nooit in Vlaanderen gezien.
 ?? Foto LEX PEETERS ?? De kleine poppenrove­r profiteert van de processier­upsen. Hij leeft van deze beestjes.
Foto LEX PEETERS De kleine poppenrove­r profiteert van de processier­upsen. Hij leeft van deze beestjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium