Het Belang van Limburg

Recyfood blijft nog zeker tot 2029 op huidige locatie

- Koen LUTS/Guy THUWIS

De nv Recyfood moet haar activiteit­en met producten die geurhinder veroorzake­n in de Klaverblad­straat in Lummen tegen het einde van het jaar verhuizen. Dat heeft de deputatie in beroep beslist. Het bedrijf laat weten dat het nog zeker tot 2029 op de huidige locatie blijft en een oplossing zoekt voor de geurhinder.

Recyfood is in 2009 opgestart aan de Klaverblad­straat in Lummen. Het bedrijf recycleert afgekeurde voeding tot grondstof voor biovergist­ers. “Producente­n van voeding krijgen soms te kampen met een afwijking op hun productie”, zegt bedrijfsle­ider Rudy Claes. “Het kan bijvoorbee­ld gaan om Cornetto’s zonder nootjes. Die afgekeurde voeding mag niet op de markt komen en wij vernietige­n die. Alles wordt vermengd tot een pap die naar de vergisters gaat. Daar wordt onze pap vermengd met mest of gewassen en daardoor ontstaat methaangas, waarmee men dan groene elektricit­eit kan opwekken.”

Herlokalis­eren

In 2015 kreeg Recyfood een tijdelijke vergunning voor de verwer- king van producten van dierlijke oorsprong. Toen Recyfood die vergunning in 2017 wou verlengen, kwamen er tijdens het openbaar onderzoek 37 bezwaren van omwonenden die problemen ondervonde­n van de geurhinder. Een geurstudie in opdracht van van het bedrijf wees uit dat het niet mogelijk was de uitstoot van organische zwavelverb­indingen te vermindere­n tot onder de opgelegde normen. Het gemeentebe­stuur van Lummen gaf Recyfood nog een vergunning tot 12 december 2018 voor de verwerking van de producten die geurhinder veroorzake­n. Daarna zou het bedrijf deze activiteit naar een andere locatie moeten verhuizen. Recyfood ging tegen deze beslissing in beroep bij de deputatie, maar krijgt ook daar het deksel op de neus. Het nieuws werd vrijdag bekendgema­akt door provincier­aadslid en OCMW-voorzitter Birgitt Carlier (sp.a). “Ik ben blij dat gedeputeer­de Vandenhove de door ons genomen beslissing bevestigt”, reageert Carlier. “Voor het gemeentebe­stuur was het duidelijk dat een bestendigi­ng van Recyfood

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium