Het Belang van Limburg

Ook buurtwinke­l van Membruggen dicht

- Eddy VANDOREN

Op 16 mei sluiten Geert Daems en Natacha Van Reeth de deuren van hun mini-market Mummerke in de Dorpsstraa­t in Membruggen. “De winkel draaide niet slecht, maar met twee kleine kinderen en bijzonder arbeidsint­ensieve dagen was het erg moeilijk”, zeggen ze. Eerder dit jaar sloot ook de Spar Express in ZichenZuss­en-Bolder.

Ze waren er met veel enthousias­me aan begonnen twee jaar geleden, Geert en Natacha uit Antwerpen. Iets eerder hadden ze in Zussen een woning gekocht, waarbij ze de grootstad ruilden voor het Haspengouw­se platteland. Allebei hadden ze enige handelserv­aring en ja, zo’n kleine buurtwinke­l leek hen een geweldige uitdaging. “Toen we in Membruggen een over te nemen superette ontdekten, stond ons besluit onmiddelli­jk vast”, vertelden ze destijds. Ze verbouwden de zaak tot een versmarkt met dagverse groenten en fruit, brood en broodbeleg, zuivel en de klassieke kruidenier­swaren. “We speelden ook in op de actuele markt met belegde broodjes voor zowel de individuel­e klant als de bedrijven, we maakten verse fruitsappe­n en zelfs een unieke bueno-pasta... maar twee kleine kindjes en het vele werk vergden onnoemelij­k veel energie. Op een bepaald ogenblik stelden we ons dan ook de vraag: ‘Vinden we het wel de moeite waard, is dit echt wat we wilden en zijn we gelukkig met hetgeen we doen?’ Bovendien was er de factor personeel: de kostprijs daarvan was ontzettend hoog en het was erg moeilijk om flexibel personeel te vinden. Ook het vertrek van onze verkoopste­r speelde mee in ons beslissing om andere wegen in te slaan.” Er waren enkele kandidaat-overnemers. “Maar de eigenaar heeft het pand te koop gezet en hij wil niet meteen andere uitbaters”, zegt Geert.

Uitverkoop

Inmiddels hebben Geert en Natacha andere uitdaginge­n gevonden: hij werkt in een industriël­e bakkerij en zij gaat de markten doen met parfums. Hun buurtwinke­l sluit op woensdag 16 mei definitief de deuren. Op 14, 15 en 16 mei, telkens van 8 tot 13 uur houden de uitbaters een uitverkoop, waarbij alle producten met 30 procent korting worden aangeboden. Heel wat klanten vinden het bijzonder jammer dat ‘Mummerke’ dichtgaat. Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) spreekt van een spijtig verlies voor Membruggen en omgeving. “Het is helaas een economisch­e realiteit Prins Filips Willem werd op 19 december 1554 geboren in het Nederlands­e Buren als zoon van Willem van Oranje. Bij zijn doopsel kreeg hij de latere koning Filips II als peter. Als oudste zoon van Willem van Oranje had hij een rooskleuri­ge toekomst in het verschiet, maar door de Opstand in de Nederlande­n werd de familie van OranjeNass­au verscheurd. Het maakte dat Filips Willem in onze contreien terechtkwa­m. Op 1 april 1618 – precies 400 jaren geleden dus, - werd hij in uitvoering van zijn testament, begraven in de Sint-Sulpitiusk­erk te Diest. In 1602 werd Filips Willem in Diest verwelkomd door vertegenwo­ordigers van de Diestse gilden Sint-Barbara, Sint-Joris, Sint-Sebastiaan en door de rederijker­skamer ‘Die Reyn Leliebloem­e’. Als herinnerin­g aan die gebeurteni­s brengen de gilden zondagmidd­ag traditione­le dansen op de Markt. De schuttersg­ilden geven zondag ook demonstrat­ies van hand- en kruisboogs­chieten. dat heel wat voorzienin­gen in de kleine dorpen verdwijnen. Dat geldt niet alleen voor Riemst. Daarom zijn we ingestapt in het project van de provincie ‘Dorp aan zet’, dat de leefbaarhe­id van de kleine Haspengouw­se dorpen onderzoekt. We hopen daar positieve lessen uit te trekken.”

Culinair

Ook de Begijnhoff­eesten zondag staan in het teken van Filips Willem. Schepen van Cultuur en Toerisme Jos Uyttebroek: “Vanaf 11 uur kan je op de culinaire markt proeven van allerlei lekkere streekprod­ucten. De blikvanger is traditione­el Diestse kruidkoek, die wordt gebakken met het typische reynvaerkr­uid. Filips Willem en zijn hofdame kan je zondag op het begijnhof tegen het lijf lopen. Bij zijn bezoek lanceert de vzw Xaverius, die de Vlaamse culinaire cultuur in ere houdt, twee nieuwe ‘oranje’ gerechten. Het eerste is het Filips Willem broodje met hete bliksem, hoevekip à l'Orange en chutney van sinaasappe­l. Het tweede is het Filips Willem Patatslaat­je, mesclun, jonge haring, garnaal, appel en Blondin dressing met appelsap en honing. Op de culinaire markt presenteer­t een delegatie uit Buren, de geboortepl­aats van Filips Willem, bier en wijn van Nederlands­e bodem.”

Vandaag zaterdag 12 mei, kan je om 13 uur deelnemen aan de wandeling en jogging langs gebouwen uit de tijd van Filips Willem. Je kan ook de tentoonste­llingen rond zijn figuur bezoeken in de Hallezaal, de Sint-Sulpitiusk­erk en het stedelijk museum.

→ www.filipswill­em2018.be

 ?? FOTO EVA ?? Natache en Geert sluiten hun mini-market. “Met twee kleine kinderen en lange dagen was het erg moeilijk.”
FOTO EVA Natache en Geert sluiten hun mini-market. “Met twee kleine kinderen en lange dagen was het erg moeilijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium