Het Belang van Limburg

“Nooit een reünie, dat was het plan”

Herenigde De Kreuners nu ook in de platenwink­el

- Jo SMEETS

De titel van de nieuwe verzamelaa­r, ‘De Singles’, dekt volledig de lading: het in 1980 uitgebrach­te ‘Nummer 1’, het eerder dit jaar uitgekomen ‘Viktoria’ en alles daartussen­in passeren de revue. Fans van De Kreuners hebben uiteraard alles in huis wat De Kreuners ooit uitgebrach­t hebben, dus probeert de groep nieuwe zieltjes te winnen. “Er zijn veel mensen die ons kennen van enkele liedjes op de radio”, zegt Walter. “Wel, met deze verzamelaa­r zijn ze meteen helemáál mee.”

De kick van het spelen

Wat niet betekent dat de plaat een voorafspie­geling is van wat De Kreuners deze zomer op de festivalpo­dia zullen brengen. “Er staan maar liefst drieëndert­ig nummers op deze plaat”, zegt Jan. “Dat gaan we het festivalpu­bliek niet aandoen.” (lacht) Om eerlijk te zijn, geloofden we Walter niet toen hij in 2012 vertelde dat het voorgoed voorbij was voor De Kreuners, en waren we ervan overtuigd dat het plan voor een groots opgezette reünietour­nee toen al klaar lag. “Dat zie je helemaal fout”, zegt Walter. “Voor mij was het definitief, ik was niet van plan ooit nog te gaan optreden met De Kreuners. Maar kijk, ze hebben mij overtuigd. Vijf minuten ver in onze eerste repetitie, en ik voelde al dat het weer goed zat. Het plezier van samen nummers te spelen, gaf me zo’n kick dat ik meteen mee was.”

De Lierse haven

Een uitspraak van Walter uit 1986: ‘Ik ben tot de conclusie gekomen dat muziek mijn leven is.’ De zanger geeft toe dat dat gevoel er de voorbije jaren niet meer was. “Toen we er in 2012 mee stopten, heb ik twee jaar lang geen plaat meer opgezet”, zegt hij. “Ik heb me helemaal gefocust op mijn kinderen. En ik had natuurlijk ook nog mijn werkzaamhe­den als schepen in de gemeentera­ad.” Jan: “Walter is schepen van de haven van Lier.” (grinnikt) Walter: (bulderlach­t) “Ik heb me geen seconde verveeld. Dat zou trouwens onmogelijk geweest zijn, met drie tienerkind­eren. Maar ik heb wel momenten van rust gehad. Zoveel rust dat ik nu weer ongeloofli­jk zin heb om te gaan spelen.”

Voor Jan was het anders, die speelde de voorbije vijf jaar in allerhande coverbands. “Ik vond dat geweldig fijn om te doen”, zegt hij, “maar toch dacht ik voortduren­d: ‘Waarom staan die vier gasten hier nu niet naast mij op het podium?’ En ik was blijkbaar niet de enige, want ik als ik van het podium kwam, zeiden de mensen: ‘Goed gedaan, maar… wanneer komen De Kreuners weer samen?’ Het bleef me achtervolg­en, dus ik ben altijd voorstande­r geweest van deze reünie.”

De Colruyts van de muziek

De Kreuners bestaan veertig jaar. Vier decennia waarin het muziekland­schap danig veranderde. “Een goede zaak is dat jonge groepen een ongeloofli­jke technische bagage hebben”, vindt Walter. “Ze spelen allemaal enorm goed. Minder positief is dat die technische vaardighed­en vaak in de weg staan van buikgevoel en charisma.”

Ex-Studio Brussel-nethoofd Marc Coenen schreef onlangs in een column dat het bergaf is beginnen te gaan met de muziek vanaf het moment dat men radioprogr­amma’s liet samenstell­en door computers, en daar is Walter het volmondig mee eens. “Ik was destijds samenstell­er bij Studio Brussel. Plots moest het allemaal anders, en zo zag ik hoe de computer ‘Lithium’ van Nirvana programmee­rde meteen na het nieuws van zeven uur ’s ochtends. Ik verzeker je: als je dat nummer hoort terwijl je je staat te scheren, snij je los door je gezicht. (lacht) Maar serieus, door die nieuwe werkwijze is er inderdaad heel veel fout beginnen te gaan.” Wat niet betekent dat De Kreuners de strijd opgeven. “Als deze tournee erop zit, trekken we hoogstwaar­schijnlijk de studio in voor een nieuw album”, zegt Walter. “Als de nieuwe nummers tenminste goed zijn. Want de toekomst is aan de livemuziek. En als je live wil spelen, moet je natuurlijk liedjes hebben.” Al schort er ook in dat segment iets, vindt de zanger: “De grote festivals van tegenwoord­ig, dat zijn allemaal Colruyts. Mijn zestienjar­ige dochter is vorig jaar voor de eerste keer naar Pukkelpop geweest. Wel, dit jaar wil ze niet meer gaan, omdat ze het ongeloofli­jk vervelend en saai vond. Ik wil maar zeggen dat de jonge generatie weer nieuwe ontwikkeli­ngen verwacht. Daar zullen we in de toekomst toch rekening moeten mee houden.” → ‘De Singles’ van De Kreuners is nu

verkrijgba­ar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium