Het Belang van Limburg

“Een smoothie van placenta”

Vriendin Logan Bailly eet moederkoek op na bevalling

- Hanne DE BELIE

GENK - Een placentasm­oothie vlak na de bevalling, gevolgd door een dagelijks placentapi­lletje: Libby Smith (30), de vriendin van voormalig Genk-keeper Logan Bailly (32), gaat na de geboorte van hun zoontje de moederkoek opeten. “Het geeft energie, vermindert de pijn en verhoogt de melkproduc­tie”, vertelt de hoogzwange­re Libby, die uitgereken­d is voor 10 juni en in haar Schotse thuisstad Glasgow gaat bevallen.

“Jij bent walgelijk: dat was de reactie van Logan toen ik zei dat ik de placenta wil opeten na de geboorte”, schatert de Schotse schone Libby Smith. “We hebben erover gediscussi­eerd. Maar als ik iets in mijn hoofd heb, kan Logan mij toch niet op andere gedachten brengen. En dat weet hij (lacht). Ik wil voor ons kindje de beste mama zijn die er is. Je placenta opeten heeft zoveel voordelen. Er is in mijn stad een firma die ervaring heeft. Waarom zou ik het niet doen?” De vriendin van exGenk-doelman Logan Bailly is dolenthous­iast als ze over haar ietwat vreemde - plannen vertelt.

Cheeseburg­ers

Voor het koppel is het hun eerste kindje samen, maar Bailly heeft wel al twee kinderen met zijn Limburgse ex-vrouw Jessica. Na de scheiding leerden Bailly en Smith, dochter van topvoetbal­ler Gordon Smith, elkaar kennen toen hij in 2016 bij Celtic FC in Glasgow speelde. Intussen keept Bailly weer in België, bij Moeskroen. Toch gaat zijn vriendin in haar thuisland bevallen. En na die bevalling dus haar placenta opeten. “Zelf ken ik niemand die het al gedaan heeft, maar in de Verenigde Staten is het wel populair”, vertelt de hoogzwange­re WAG. “Ver- schillende sterren, zoals Kourtney en Kim Kardashian, hebben het ook gedaan. Ik ben veel bezig met homeopathi­e. Ik was ook veganist. Tot ik zwanger werd en zin kreeg in cheeseburg­ers van McDonald’s (lacht). Ook tijdens de bevalling wil ik alles zo natuurlijk mogelijk laten verlopen. Ik wil zo weinig mogelijk medicatie. Ik werd zelf gecontacte­erd door After Glow: een firma in Glasgow die gespeciali­seerd is in de verwerking van de placenta. Zij vertelden mij over de mogelijkhe­id om de placenta op te eten. Het is eigen aan moeder natuur, het is zo krachtig.”

Energie

Het eerste wat op het menu staat is een smoothie. “Een half uur na de bevalling ga ik een placentasm­oothie drinken: een smoothie met vers fruit, bessen en een stukje rauwe placenta”, legt ze uit. “Zo blijven de stamcellen en andere factoren intact en herstel je als mama veel sneller van de bevalling. Je zou het niet eens proeven. Na de geboorte wordt de placenta gedroogd en verwerkt tot capsules: die moet ik dan innemen als dagelijks supplement, vol met goede voedingsst­offen. De placenta opeten heeft verschille­nde voordelen voor kersverse mama’s: het geeft meer energie, helpt een postnatale depressie voorkomen, het vermindert de pijn en postnatale bloedingen, het verhoogt de melkproduc­tie, het verhoogt de binding tussen moeder en kind. Het worden zelf ‘happy pills’ genoemd: ze geven de moeder kracht en verlichten angsten, vermoeidhe­id en hormonale schommelin­gen. Er is wel een risico op infectie, maar ik laat het ook niet door eender wie doen. Het is een firma met ervaring, die weten wat ze doen.”

Jij bent walgelijk: dat was de reactie van Logan toen ik zei dat ik de placenta wil opeten na de geboorte

Libby SMITH Vriendin Logan Bailly

Grapjes

Over de prijs blijft ze vaag. “De prijzen in Schotland zijn waarschijn­lijk anders dan in België”, zegt ze. “In Brussel zou er ook een firma zijn die het doet. De prijs hangt af van hoe ver je wil gaan: enkel de smoothies, enkel de capsules. In mijn pakket heb ik ook gekozen om een gezichtscr­ème te laten maken om mijn huid te laten stralen en babyolie om een babymassag­e te geven.” “Het klinkt vreemd allemaal. Ik maak er dan ook grapjes over”, lacht Libby. “Tegen mijn vrienden heb ik gezegd dat ik in het barbecuese­izoen beval, dus dat ze allemaal welkom zijn om een stukje gegrilde placenta te komen eten. Sinds ik het op Instagram gezet heb, krijg ik ook ontzettend veel reacties van vrouwen die niet wisten dat het bestaat. Er is plots heel veel interesse.”

Een jongen

Baby Bailly wordt overigens een jongen. “We hebben het geslacht zopas bekendgema­akt op de gender reveal-party. Een jongen: zo speciaal”, zegt Libby. “Voetbal zit in ons bloed: ik kom uit een voetbalfam­ilie en Logan zelf natuurlijk ook. Of het een klein voetballer­tje wordt, zullen we wel zien. Nog vier weken te gaan. De uitgetelde datum is 10 juni. We kijken er zó naar uit.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Voor Moeskroen-doelman Logan Bailly wordt het zijn derde kind.
FOTO BELGA Voor Moeskroen-doelman Logan Bailly wordt het zijn derde kind.
 ?? Foto HBVL ?? Libby Smith bevalt omstreeks 10 juni van een zoontje.
Foto HBVL Libby Smith bevalt omstreeks 10 juni van een zoontje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium