Het Belang van Limburg

DE DOKTER KRUIPT IN JE LIJF

De niet eens zo verre toekomst van de geneeskund­e: een digitale engelbewaa­rder

- BERT HEYVAERT

“Zeg eens aaaaaaa...”, vraagt de smartphone. Tien seconden later vertelt hij of je parkinson hebt. Zo werkt de dokter van de toekomst, zegt prof. Koen Kas (UGent), die in zijn nieuwe boek schetst hoe de technologi­e ons gezonder kan maken. De dokter van de toekomst scant je ogen op diabetes, checkt je stress via de huid, waarschuwt als je een hartaanval krijgt. Deze dokter geneest niet, maar voorkomt net de ziekte. En voor wie denkt dat dit verre toekomstmu­ziek is: alles wat op deze pagina staat, bestaat nu al.

Je genetisch paspoort op een chip in je huid

De digitale dokter weet álles over je, ook je DNA. “Iedereen zou zijn genoom moeten kennen”, zegt Koen Kas. “Vandaag kunnen we via je genoom 600 aandoening­en ontdekken, binnen vier jaar zijn dat er 3.500. En dan heb ik de voorbestem­dheid voor kanker of hartproble­men er nog niet bij gerekend.” Die evolutie komt er sowieso aan: Hongkong rolt het genetisch paspoort uit tegen 2025. Dat genoom kan bijvoorbee­ld worden opgeslagen in een chip in de huid.

Luchtvervu­iling? Loop een blokje om

De digitale dokter monitort niet enkel je lichaam; hij checkt ook de omgeving waarin je vertoeft. “Hij kan waarschuwe­n voor plaatsen met te veel luchtvervu­iling, of – voor mensen met hooikoorts­allergie – voor plaatsen waar veel pollen in de lucht hangen. En aan de hand van je gps-locatie weet hij of je genoeg zon zag of niet.” Vraag blijft: willen we dat wel, zo’n robotfiguu­r die ons constant zegt waar we mogen lopen en waar niet? “Sommige toepassing­en zijn inderdaad beangstige­nd”, zegt Kas. “Het wordt een van de uitdaginge­n van de toekomst om daar het juiste evenwicht in te vinden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium