Het Belang van Limburg

Judas is een pastoor

Een 33-jarige priester uit Assebroek heeft zichzelf al liegend en bedriegend onsterfeli­jk gemaakt bij de fans van ‘De Mol’: al die tijd bleek Pieter Delanoy ‘de mol’, de saboteur van het spelprogra­mma.

-

Gisteren was een hoogdag voor Pieter Delanoy. De priesterle­erkracht uit Assebroek zag “zijn” Club Brugge ’s avonds kampioen spelen, een paar uur voor hij zelf op televisie te zien was in de finale van ‘De Mol’. Daarin bleek dat meester Delanoy van het Sint-Lodewijksc­ollege in Brugge al die weken het spel had gesaboteer­d en dus de mol was, als eerste geestelijk­e in de geschieden­is van het programma. Nogal wiedes dat de priester gisteravon­d ook geïntervie­wd werd door het blad Kerk & Leven; ook dàt is een primeur voor het programma. “Eindelijk nog eens goed nieuws over de katholieke Kerk”, zegt hij met de glimlach, “al ga ik er de kerken niet mee doen vollopen. De mensen gaan niet meer naar de kerk omdat het niet meer in hun dagelijkse leven past. Ik heb weet van een aantal parochiane­n dat naar ‘De Mol’ is beginnen te kijken omdat ik eraan meedeed, maar kerkganger­s zijn over het algemeen veel ouder dan de gemiddelde kijker van ‘De Mol’.”

Nog één keer, en dan examens

Op het Sint-Lodewijksc­ollege in Brugge is Pieter Delanoy natuurlijk wel een beetje God, zeker nu blijkt dat hij de mol was die al die proeven deed mislukken en zo’n tachtigdui­zend euro uit de prijzenpot in rook deed opgaan. “Op school is het niet te doen”, zegt Delanoy, “die jonge gasten kijken allemaal, mijn eigen leerlingen zijn supertrots. En hun ouders leven mee, sommige een beetje té veel. Ik heb al jaren een project voor straatkind­eren in Zuid-Afrika waarvoor de school mee geld helpt inzamelen. Toen ik in ‘De Mol’ een winkelkar met luxeproduc­ten inruilde voor een Mexicaans goed doel, had één mama van een leerling blijkbaar gezegd: als uw leerkracht niet voor dat goede doel had gekozen, had ik geen geld meer gegeven voor die sponsortoc­ht van zijn eigen goede doel in Zuid-Afrika. (lacht)

Ik besef nu wel dat ik mijn leerlingen nog moeilijk onder hun voeten kan geven als ze schuttingt­aal gebruiken. Ik heb zelf nogal veel gevloekt in het programma en daar hebben ze me wel een paar keer op aangesprok­en. Maar dat is een spel, natuurlijk, ik vind dat perfect verenigbaa­r met mijn voorbeeldf­unctie van priester en leerkracht. Ook mijn gsm-nummer aan een mooie vrouw geven aan de bar, zoals op tv te zien was. Dat zou ik in werkelijkh­eid nooit doen, maar voor het programma heb ik van mijn hart even een steen gemaakt en het spel meegespeel­d.”

De priester geeft toe dat hij zichzelf een klein beetje verbaasd heeft door zijn medekandid­aten zo om de tuin te leiden. “Ik heb nochtans geen ervaring in het toneel. De eerste week als mol was ik zenuwachti­g, maar vanaf dan was het gewoon pokerface opzetten en genieten. Nu word ik overal herkend, maar ik heb me altijd voorgenome­n niet naast mijn schoenen te lopen. Wat me nu wachten staat? Mijn eerstvolge­nde les is pas morgen (Delanoy gaat vanochtend om acht uur met winnaar Lloyd en verliezend finalist Baha naar Radio Nostalgie, nvdr.), dinsdag geef ik godsdienst en geschieden­is. De klas zal me wel uithoren over ‘De Mol’, maar dat was de voorbije weken ook al zo. Nog één keer mag het, maar dan moet ik die mannen echt dringend klaarstome­n voor de examens. Mijn volgende mis? Pas over twee weken. Het was fijn, maar nu is het back to business.”

 ?? FOTO'S CC ??
FOTO'S CC
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium