Het Belang van Limburg

Eerste meldpunt voor schade door groot wild

E-loket verzamelt vooral gegevens over problemen met everzwijne­n

- Mireille MAES

HASSELT - Het online meldpunt voor schade door everzwijne­n is vanaf vandaag in werking. De overheid focust in eerste instantie op schade aan landbouwge­wassen en verkeerson­gevallen, maar ook particulie­ren met een omgewoelde tuin kunnen dat melden. Het is het eerste meldingspl­atform voor schade door groot wild in Vlaanderen.

Het nieuwe e-loket van het Agentschap voor Natuur en Bos is operatione­el. De overheid hoopt via dit meldingspl­atform een duidelijk beeld te krijgen van de plaatsen waar wilde varkens voor schade zorgen, en hoe groot die schade is. “Bij overleg over problemen met everzwijne­n merken we dat daar weinig tot geen objectieve gegevens over zijn”, zegt Marie-Laure Vanwanseel­e van het ANB. “Via het e-loket kunnen we gegevens verzamelen en indien nodig het beleid bijsturen.” Het e-loket richt zich vooral op schade door everzwijne­n in landbouw en verkeer, maar ook particulie­ren kunnen er terecht. Ook problemen met ander groot wild zoals dam- en edelhert kunnen gemeld worden. “Omdat alle grote wildsoorte­n toenemen, en schade kunnen veroorzake­n.”

Een melding betekent niet dat u ook recht heeft op een schadeverg­oeding. “Een vergoeding is enkel mogelijk voor specifieke vormen van wildschade. Die aanvragen kan via een ander e-loket.”

BRUSSEL - Terwijl het totale aantal ongevallen in ons land daalt, gebeurden in drie jaar tijd net 30 procent meer ongevallen in de buurt van wegenwerke­n. De grootste stijging deed zich voor naast de autosnelwe­g. “Onder andere omdat de signalisat­ieborden op gewone wegen nonchalant­er worden opgesteld”, zeggen experts.

In drie jaar tijd - van 2014 tot 2016 - gebeurden in België dertig procent meer ongevallen ter hoogte van wegenwerke­n of in de file ernaartoe. Opvallend genoeg is in dezelfde periode het totale aantal verkeerson­gevallen alleen maar gedaald. Er vielen bij ongelukken aan wegenwerke­n ook 32 procent meer gewonden, al is het aantal dodelijke slachtoffe­rs niet gestegen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Vias. In Vlaanderen is de toename van het aantal ongevallen bij wegenwerke­n iets minder uitgesprok­en, al bedroeg de stijging nog altijd 21 procent. Naar een verklaring is het niet ver zoeken, zegt Vias-woordvoerd­er Stef Willems. “De laatste jaren zijn er gewoon meer wegenwerke­n. Dat er bovendien ook meer verkeer is, leidt dus tot meer ongevallen.”

Mobiele trajectcon­troles

De grootste stijging van het aantal ongevallen bij wegenwerke­n is te noteren naast de snelweg. Omdat de snelweg doorgaans veiliger is dan andere wegen, zegt Willems. “Er zijn geen kwetsbare weggebruik­ers of geen kruispunte­n, dus de weginfrast­ructuur is er zelden complex.”

Ook de betere signalisat­ie maakt snelwegen veiliger, zegt mobiliteit­sexpert Kris Peeters. “Daar wordt er meer aandacht aan besteed, terwijl de plaatsing op andere wegen soms nogal nonchalant is. Verkeersbo­rden staan bijvoorbee­ld te vroeg voor de werken of te lang erna, waardoor bestuurder­s gewaarschu­wd worden voor gevaar terwijl er niets te zien is. Dat komt de geloofwaar­digheid niet ten goede.” Willems: “Ook meer snelheidsc­ontroles zouden helpen. Dat sinds kort ingezet wordt op mobiele trajectcon­troles, juichen we dus toe.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De grootste stijging van het aantal ongevallen bij wegenwerke­n is te noteren naast de snelweg.
FOTO TOM PALMAERS De grootste stijging van het aantal ongevallen bij wegenwerke­n is te noteren naast de snelweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium