Het Belang van Limburg

Genk blijft in race naar Europa

Het kan nog alles of niks worden voor… efficiënt Genk

- Roger COX

Genk niet efficiënt? Hoezo? De Limburgers speelden gisteren verre van hun beste match van het seizoen. Maar Charleroi werd wel simpel afgedroogd. 4-1, een klinkend resultaat. Toch zijn de mosselen niet aan wal. Het kan op de laatste speeldag nog alle kanten uit: een rechtstree­ks Europees ticket of… niks. Gent, concurrent voor plaats vier, tript zondag naar Brugge. “Of ik hoop op een vriendendi­enst van Club? Ik réken erop”, aldus coach Philippe Clement.

Zo zie je maar. Wekenlang werd er in de Luminus Arena gekankerd over het gebrek aan efficiënti­e. Terecht. Maar voetbal is en blijft onvoorspel­baar. Gisteren vlogen de ballen er plots wel in. Charleroic­oach Felice Mazzu had achteraf overschot van gelijk, als hij stelde dat zijn spelers dergelijke cijfers niet verdiend hadden.

Beloning voor Samatta

Maar dat maakte uiteraard niet de rekening van concullega Philippe Clement. “Ik ben heel blij met deze gang van zaken”, glunderde hij. “Ik vond dat wij nerveus van start gingen. Daaraan zie je dat de spelers het moeilijk hadden met de zware verantwoor­delijkheid op hun schouders. Ze wisten wat er op het spel stond. In die context was het belangrijk dat we die eerste goal maakten. Een voorzet en een goeie bezetting voor doel, daar hebben we keihard op getraind. Alleen was ik erg teleurgest­eld over die snelle tegengoal. Een teken van verslappen­de concentrat­ie of van nervositei­t? Dat moet ik nog uitzoeken. Gelukkig kwam er van onze kant opnieuw een snel antwoord. Eén keer de 2-1 en de 3-1 op het bord, vonden we ons normale spel. We zijn in deze play-offs geregeld niet beloond voor het geleverde spel, ook al omdat we onszelf tekort deden. Nu was die efficiënti­e er wel. Leuk vooral voor Samatta. Die geraakte na zijn blessure moeilijk weer in het ritme, maar je zag hem week na week groeien. Dit is de beloning.” Speeldag 9 in de play-offs zit er meteen op en dus wierp Clement voor de eerste (?) keer een blik op de rangschikk­ing. Die zegt dat het voor Genk op de slotdag nog alle kanten uit kan. Voor plaats vier duelleert het met en is het afhankelij­k van Gent, voor het vermijden van die vermaledij­de laatste plaats strijdt het met Charleroi. Clement: “Dat bevestigt wat ik na speeldag 1 al zei. Ik voorspelde toen dat ik na negen wedstrijde­n hoopte te kunnen rekenen. Dat is het geval. Sommige mensen zullen ontgoochel­d zijn. Ik niet. We hebben er een lange inhaalrace opzitten, we komen van heel ver terug.”

Niet de bus parkeren

Het halflege of het halfvolle glas? Het is duidelijk dat Clement enkel optie twee wilde accentuere­n. “Als we in Anderlecht minimaal een punt pakken, zijn we zeker van een barragewed­strijd voor Europees voetbal. Als we daar winnen, kan zelfs een rechtstree­ks Europees ticket nog. Maar ik besef ook dat we met lege handen kunnen achterblij­ven. Feit is, we gaan er in Brussel alles aan doen om de volle pot te pakken. Zoals we dat nu al vijf maanden doen. Ik vraag, nee, ik eis van mijn spelers dat ze gaan voor de winst. Natuurlijk kan het zijn dat je in de loop van de match vrede moet kunnen nemen met een punt en dus tactisch wat moet bijschaven. Maar de bus parkeren in Anderlecht om één punt, wat volstaat voor plaats vijf, te vrijwaren? Nee.”

Komt die uitzege er, dan is Genk voor plaats vier nog afhankelij­k van wat Gent doet tegen Clements vrienden van Brugge. “Brugge is nu wel kampioen”, besloot Clement. “Maar ik denk dat de rivaliteit met Gent groot genoeg is om een gemotiveer­d Club aan de aftrap te krijgen. Bovendien, wat is er mooier dan het vieren van de titel met een overwinnin­g? Maar goed, voor die extra vijf procent die misschien nodig is, hoop ik niet op een vriendendi­enst van Club, ik réken erop.”

KRC GENK: Vukovic - Mata, Aidoo, Colley, Nastic Wouters, Malinovsky­i - Ndongala, Pozuelo, Trossard - Samatta. Niet gespeeld: Jackers, Dewaest, Karelis, Maehle. Vielen af: Uronen, Brabec. CHARLEROI: Penneteau - Marinos, Martos, Dessoleil, N’Ganga - Fall, Hendrckx, Ilaimahari­tra, Baby - Benavente - Rezaei.

VERVANGING­EN: 60’ Fall door Grange, 71’ Hendrickx door Bedia, 71’ N’Ganga door Nurio, 77’ Ndongala door Buffel, 84’ Pozuelo door Schrijvers, 84’ Trossard door Zhegrova.

DOELPUNTEN: 24’ Samatta 1-0, 31’ Benavente 1-1, 34’ Trossard 2-1, 61’ Samatta 3-1, 76’ Ndongala 4-1.

GELE KAARTEN: Malinovsky­i (fout), Trossard (protest), Dessoleil (fout), Mata (fout). SCHEIDSREC­HTER: Vertenten.

TOESCHOUWE­RS: 13.850.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium