Het Belang van Limburg

“De ware islam is een gematigde islam”

Heusdenaar Mehmet Üstün nieuwe voorzitter moslimexec­utieve

- Zahra BOUFKER

HEUSDEN-ZOLDER - Het Executief van de Moslims van België (EMB) heeft zopas Heusdenaar Mehmet Üstün als nieuwe voorzitter aangeduid. Hij volgt Salah Echallaoui op, die als Franstalig­e vicevoorzi­tter actief blijft. Zijn Nederlands­talige tegenhange­r wordt Genkenaar Bayram Saatci.

Üstün wil vooral inzetten op communicat­ie en transparan­tie. “De gematigde islam is voor mij en de absolute meerderhei­d van de moslims de ware islam. Ons imago verbeteren is een van de prioriteit­en.”

Mehmet Üstün (59) is in Turkije geboren, maar woont al 38 jaar in België, met zijn vrouw en vier kinderen. Hij stond 32 jaar voor de klas als islamleraa­r en volgde hogere studies theologie. Üstün is ook voorzitter van de Sultan Ahmet-moskee in Heusden-Zolder.

Dit weekend pleegden extremiste­n weer aanslagen in naam van de islam, onder meer in Parijs en op Java. Het maakt uw nieuwe job er niet makkelijke­r op.

“Ik heb hier een heel simpel antwoord op: de islam staat voor verdraagza­amheid en vrijheid van meningsuit­ing. Wij distantiër­en ons van alle soorten terreur en aanslagen, ongeacht het doel. Dit verkracht het imago van moslims in de hele wereld. Voor mij is de gematigde islam de ware islam. En daarom is communicer­en zeer belangrijk.”

U bent ook voorzitter van het Centrum Islamonder­wijs Vlaanderen. Wat die communicat­ie betreft: de imamopleid­ingen spelen daarin een belangrijk­e rol.

“Wij hebben een charter goedgekeur­d dat we nu door de twee instituten in Antwerpen en Houthalen-Helchteren die de opleidinge­n willen organisere­n, laten onderteken­en. Maar dat betekent nog niet dat er op korte termijn imams zullen benoemd worden die in België zijn opgeleid. De instituten zullen de eerste zes jaren van de opleidinge­n kunnen organisere­n. Maar voor de masterople­iding, die nog vier jaar duurt, moeten we ons qua infrastruc­tuur voorlopig nog beroepen op Marokko en Turkije. Als we nu van start gaan, kunnen we over 10 jaar spreken van een volwaardig­e erkende masterople­iding imam in België. Pas dan hoeven we geen beroep meer te doen op anders sprekende imams. Taal is cruciaal voor een goed begrip, daar willen we op focussen”

Wat vindt u van de Islamitisc­he vrije scholen?

“Ik stel vast dat meer dan 70 procent van de scholen in Vlaanderen katholiek is. Maar de islam is de tweede grootste religie in België en moet ook een basis kunnen zijn voor eigen scholen. Uiteraard met respect voor de wetten, regels en normen van de samenlevin­g. ”

Intussen blijven de vrouwen onderverte­genwoordig­d in moslimorga­nisaties zoals de Moslimexec­utieve.

“We horen inderdaad vaak dat de executieve een mannengeze­lschap is. Dat klopt niet helemaal. We hebben tot 2016 nog een vrouwelijk lid gehad. Omwille van profession­ele redenen heeft zij haar lidmaatsch­ap ingetrokke­n. Onze communicat­ieverantwo­ordelijke is trouwens een vrouw uit Leopoldsbu­rg. Er zijn een tiental vrouwen actief binnen onze organisati­e. Het probleem is dat vrouwen zich minder aanmelden om mee te doen. Vrouwen en mannen zijn ook in onze religie gelijk. Daarom doe ik als voorzitter een oproep aan alle Belgische moskeeën om meer vrouwen af te vaardigen naar de volgende verkiezing­en.”

En wat met de hoofddoeke­n?

”Ook vrouwen zonder hoofddoek zijn welkom in de islam. Wie ben ik om te zeggen dat alle vrouwen een hoofddoek moeten dragen? Voor sommigen heeft de hoofddoek een religieuze betekenis. Maar de keuze om al dan niet een hoofddoek te dragen, moet vrij zijn.”

Uit recent onderzoek blijkt dat homoseksua­liteit voor een derde van de Turkse moslims in Vlaanderen nog een groot taboe is. Hoe rijmt dat met de diversitei­t in de islam?

“Wij mogen niemand stigmatise­ren op basis van zijn of haar seksualite­it. Er is wel degelijk plaats voor homoseksue­len in onze samenlevin­g. Wij mogen niet tussenkome­n in persoonlij­ke keuzes. Dan stellen wij ons in de plaats van God. Dat mag niet. Het is belangrijk dat we ook hier blijven communicer­en. We hebben hiervoor onder meer een 0800-lijn in het leven geroepen waar iedereen terecht kan met vragen over de islam.”

Als voorzitter van de moslimexec­utieve heeft u ook een rol als bruggenbou­wer. Hoe wil u dat invullen?

“De profilerin­g van islam als religie is daarin een belangrijk onderdeel. Een kleine groep extremiste­n geeft alle moslims een slecht imago. We willen inspiratie zoeken in verschille­nde meningen. In de islam is diversitei­t een normale zaak. Wij hebben onlangs een aantal congressen georganise­erd voor islamleerk­rachten. Hier stonden thema’s zoals abortus en euthanasie op het programma. Wij willen niet dat de islamleerk­rachten zoals vroeger de jongeren bepaalde zaken opleggen. Integendee­l, de islamleerk­rachten moeten informatie verstrekke­n aan de jongeren, die op hun beurt zelf keuzes maken. En die keuzes moeten gerespecte­erd worden.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium