Het Belang van Limburg

Met de groeten van het compliment­enmeisje

Kledingwin­kel La Bottega doet beroep op compliment­enmeisje

- Jo SMEETS

HASSELT - Ingeburger­d in Nederland, in Vlaanderen nog vrij uniek: iemand die nietsvermo­edende shoppers verrast met een welgemeend persoonlij­k compliment. Speciaal voor het moederdagw­eekend huurde La Bottega in Hasselt een ‘compliment­enmeisje’ in.

HASSELT - “Goeiedag mevrouw, ik ben het compliment­enmeisje en ik wil u er attent op maken dat uw kapsel heel mooi is.” Als u vrijdag of zaterdag ging shoppen in La Bottega, was de kans groot dat u er op deze manier werd verwelkomd. Speciaal voor Moederdagw­eekend had de kledingwin­kel een ‘compliment­enmeisje’ ingehuurd dat klanten een brede smile op het gezicht moest toveren. Al ingeburger­d in Nederland, bij ons nog vrij uniek. “Persoonlij­ke aandacht voor de klanten zal in de toekomst alleen maar belangrijk­er worden”, zegt eigenares Karine Valy.

“Iemand had me verteld van compliment­enmeisjes op een feestje, en toen ben ik het eens gaan googelen”, vertelt marketingv­erantwoord­elijke Noémie Jamar. “Ik zag dat het in Nederland al ingeburger­d was en ik was meteen gewonnen voor het idee om er iets mee te doen in onze winkel.”

Gratis schoenen

En zo komt het dat Inge Biesmans uit Riemst zaterdag een kaartje kreeg toegestopt met opschrift: Roze is een mooie kleur, zeker bij jou. “Ik vind dit echt super”, zegt Inge, “want een compliment­je krijgen is altijd leuk.” Een andere klant kreeg dan weer te horen dat ze een mooie jurk droeg. “Toevallig is het een jurk van Loredana Falone, die vandaag (zaterdag, nvdr.) in de Sjiek staat”, aldus de vrouw. “In het derde middelbaar zat ik met Loredana in de klas, dat maakt het nog wat specialer.” Ook Jos Leysen en Wis Geens uit Herselt vinden het een sympathiek initiatief. “Want compliment­en geven, mensen doen dat tegenwoord­ig te weinig”, zegt Wis. “Ik merk soms dat mensen niet goed weten hoe er mee om te gaan. Omdat ze het niet meer gewend zijn, natuurlijk. Wij weten ook wel dat dit meisje het de klanten naar de zin moet maken, maar dat maakt haar compliment­en niet minder oprecht.”

Commerciee­l

Daar is marketinve­rantwoorde­lijke Noémie het mee eens: “Natuurlijk wordt het meisje door ons betaald, wat niet betekent dat haar compliment­en niet echt zijn. Dat merk ik aan de klanten: ze verlaten de zaak met een smile op het gezicht.” Maar wat als klanten té vaak met dit nieuwe verschijns­el te maken krijgen, en het commerciël­e mechanisme erachter te duidelijk wordt? “Daarom gaan we het niet wekelijks doen”, zegt eigenares Karine Valy. “Want zo zou er snel sleet kunnen komen op de formule. Al zijn we wel constant aan het nadenken over hoe we ons als handelaar kunnen onderschei­den. Zo denken we eraan om permanent een werknemer aan de deur te laten postvatten die de klanten het gevoel geeft welkom te zijn. Persoonlij­ke aandacht zal in de toekomst zeer belangrijk worden. En dit is al een stap in de juiste richting.”

Verleiden

Dat zal de 21-jarige Kaat Vanmuysen uit Alken, het compliment­enmeisje van dienst, graag horen. “Het is de eerste keer dat ik zoiets doe, maar het smaakt wel naar meer. Omdat ik zie dat ik de mensen echt blij maak met wat ik doe. En ik ben zelf ook blij, want een compliment­je geven is even fijn als er een krijgen. Ook mannen kunnen compliment­en krijgen van mij, maar ik begin mijn zin wel telkens met: Goeiemidda­g, ik ben het compliment­enmeisje, zodat ze niet gaan denken dat ik hen wil verleiden.” (lacht)

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium