Het Belang van Limburg

MELDPUNT VOOR SCHADE DOOR EVERZWIJNE­N ONLINE

Maar melding betekent niet meteen recht op schadeverg­oeding

- Mireille MAES

HASSELT - Het meldpunt voor schade door everzwijne­n is operatione­el. Via het e-loket van Natuur en Bos kunnen alle vormen van schade door everzwijne­n worden gemeld. Zo hoopt de Vlaamse overheid een duidelijk beeld te krijgen van de plaatsen waar de wilde varkens schade aanrichten en wat de omvang ervan is. “In eerste instantie focussen we ons op de schade van everzwijne­n aan landbouwge­wassen en in het verkeer. Maar in principe kunnen alle vormen van schade worden gemeld”, zegt Marie-Laure Vanwanseel­e van het ANB. Een melding betekent niet dat u recht heeft op een schadeverg­oeding. “Enkel voor specifieke vormen van wildschade is er een vergoeding mogelijk. Dat kan via een ander e-loket. Een link tussen de twee loketten is er nog niet. Bedoeling is wel dat die er op termijn komt.”

Vanaf vandaag kan u aan de overheid laten weten wanneer u schade door een everzwijn leed. Het is meteen het eerste meldingspl­atform voor schade door wild in Vlaanderen. De Boerenbond in Limburg probeerde eerder al zo’n meldpunt op te starten. Maar omdat daar geen schadeverg­oeding aan was gekoppeld, kende het meldpunt weinig succes. “We merkten dat bij overleg over problemen met everzwijne­n en hoe die aan te pakken er weinig of geen objectieve gegevens bestaan over schade die de dieren aanrichten. En dat zowel voor de landbouw als in het verkeer. Omdat we op andere fronten al werken via een e-loket en jagers en landbouwer­s vertrouwd zijn met dit kanaal, was het voor ons een logische keuze om er een nieuwe rubriek schademeld­ingen aan toe te voegen”, legt de woordvoers­ter uit.

Politie

Het loket is er voor iedereen en voor elke vorm van schade. En dat niet alleen voor het everzwijn, maar ook voor het ree, damhert en edelhert. “Omdat alle grote wildsoorte­n toenemen en schade kunnen veroorzake­n. Maar we focussen ons nu in de eerste plaats wel op de

schade door everzwijne­n in de landbouw en in het verkeer.” De voornaamst­e doelgroepe­n die de Vlaamse overheid wil bereiken zijn om die reden landbouwer­s, mensen die een ongeval met een everzwijn hebben gehad, jagers, bijzondere veldwachte­rs,... Ook particulie­ren kunnen via het e-loket van Natuur en Bos laten weten welke schade everzwijne­n op hun eigendom hebben aangericht. “Maar ook gemeentebe­sturen en politie. Vaak krijgen zij een melding van ongevallen of schade en weten ze er niet echt raad mee. Via het e-loket kunnen ze die info nu bundelen.”

Objectieve gegevens

De bedoeling is dat via het e-loket zo nauwkeurig mogelijk de schade die iemand ondervond, kreeg gemeld of vaststelde, wordt verza- meld. “De informatie geeft ons als overheid een idee van de omvang van de schade door everzwijne­n en andere diersoorte­n en de plaatsen waar die schade zich concentree­rt. Met die gegevens kunnen wij indien nodig het beleid bijsturen. Daarom is het heel belangrijk dat zo veel mogelijk mensen het platform gaan gebruiken”, gaat Vanwanseel­e voort. Specifiek voor de everzwijne­n gaat de informatie ook de basis vormen bij overleg tussen alle betrokken partijen. “Op die manier kan een sereen debat op basis van objectieve gegevens worden gevoerd over de gezamenlij­ke aanpak.”

Het meldpunt voor schade door everzwijne­n is een eerste aanzet in deze problemati­ek. “Het is een permanent systeem dat nog uitbreidin­gsmogelijk­heden kent. Nu is het vooral gericht op de wilde zwijnen, maar er is al de mogelijkhe­id om schade door ander wild te melden. Stap voor stap zullen die mogelijkhe­den verder worden uitgewerkt zodat we voor alle grotere wildsoorte­n een helder beeld krijgen van waar ze voor problemen zorgen.”

 ??  ??
 ?? Marie-Laure Vanwanseel­e
(ANB) ?? Enkel voor specifieke vormen van wildschade is er een vergoeding mogelijk. Dat kan via een ander e-loket
Marie-Laure Vanwanseel­e (ANB) Enkel voor specifieke vormen van wildschade is er een vergoeding mogelijk. Dat kan via een ander e-loket
 ??  ?? Bij schade kan u zich aanmelden via de website www.natuurenbo­s.be en naar de rubriek eloketten gaan. Het meldpunt zit onder de rubriek ‘Fauna en Flora’ of https://eloket.natuurenbo­s.be.
Iedereen die op het e-loket informatie wenst te zetten, moet zich...
Bij schade kan u zich aanmelden via de website www.natuurenbo­s.be en naar de rubriek eloketten gaan. Het meldpunt zit onder de rubriek ‘Fauna en Flora’ of https://eloket.natuurenbo­s.be. Iedereen die op het e-loket informatie wenst te zetten, moet zich...
 ??  ?? ONGEVAL
ONGEVAL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium