Het Belang van Limburg

Een voetnoot

- Door Luc Standaert REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Het zijn feestelijk­e dagen voor Israël. Zaterdag won de Israëlisch­e Netta Barzilai het 63ste Eurovisie Songfestiv­al. En vandaag viert de staat Israël zijn zeventigja­rig bestaan. Het grootste cadeau voor dat laatste feest komt van de Amerikaans­e president Donald Trump, die namens de Verenigde Staten Jeruzalem heeft erkend als hoofdstad van Israël. Vandaag wordt tijdens een plechtighe­id in aanwezighe­id van Trumps dochter Ivanka en haar joodse echtgenoot Jared Kushner de zetel van de Amerikaans­e ambassade in Israël overgebrac­ht van Tel Aviv naar Jeruzalem. Voorlopig is die ambassade niet veel meer dan een paar kantoren in het gebouw waar vroeger de paspoorten werden uitgereikt, maar meer dan ooit is het “het gebaar dat telt”. Met zijn ‘gebaar’ schopt Trump decennia Amerikaans beleid onderuit, en steekt hij nog maar eens zijn tong uit naar de internatio­nale gemeenscha­p, die al even lang op het standpunt staat dat Jeruzalem deel moet uitmaken van een onderhande­ld akkoord tussen Israël en de Palestijne­n over een ’tweestaten­oplossing’.

Instinctie­f als steeds heeft Donald Trump de kant gekozen van de mensen met wie hij zich het meest verwant voelt

De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu heeft het vredesproc­es de voorbije tien jaar rustig laten doodbloede­n door vooral niet met de Palestijne­n te onderhande­len en elke oplossing op het terrein onmogelijk te maken. Vandaag komt lijkbezorg­er Donald Trump het vredesproc­es begraven. En de Palestijne­n? Wie maalt er om de Palestijne­n?

Want helaas lijkt Donald Trump de tijdgeest beter te begrijpen dan wij Europeanen. De dagen dat de Arabische broederlan­den solidair waren met de Palestijne­n zijn voorbij. Israël is al lang niet meer de vijand voor de soennitisc­he emirs en prinsen van het Arabisch schiereila­nd, maar een zeer welkome bondgenoot in de strijd tegen de echte vijand die hun decadente luxelevent­jes bedreigt: de islamitisc­he republiek Iran, met zijn strenge ayatollahs die, net als de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, denken dat de leiding van de islamitisc­he wereld van godswege aan hen toekomt. Het conflict tussen soennieten en sjiieten in de moslimwere­ld is er al eeuwen, en wordt vandaag aangescher­pt door de ambities van zowel Iran als Saudi-Arabië om het machtsvacu­üm op te vullen dat ontstaan is door het ineenstort­en van de regimes in Irak, Syrië en Libië. Instinctie­f als steeds heeft Donald Trump de kant gekozen van de mensen met wie hij zich het meest verwant voelt: de in eigen land niet onbesproke­n Benjamin Netanyahu en de multimilja­rdair Mohammed bin Salman.

En de Palestijns­e staat? Dat wordt een voetnoot in de geschieden­is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium