Het Belang van Limburg

Bloedige tocht door uitgaansbu­urt

Eén dode en vier gewonden bij mogelijke terreuraan­val in Frankrijk

- Silke REMMERY

PARIJS - In een gezellige buurt in Parijs, vlakbij de opera, stak een 20-jarige man van Tsjetsjeen­se afkomst zaterdagav­ond vijf mensen neer. Een van hen overleefde de aanval niet. De politie vermoedt dat het om een terreurdaa­d gaat, aangezien IS de aanslag heeft opgeëist. Als bewijs postte de organisati­e een video van “hun soldaat”, al is het niet zeker dat het om dezelfde man gaat.

De man sloeg zaterdagav­ond iets voor negen uur toe vlak bij l’Opéra Garnier in het tweede arrondisse­ment van Parijs, een buurt die bij toeristen bekend is voor zijn vele restaurant­s en cafés. Gekleed in een zwart joggingpak en met een baard begon hij, eens uit het metrostati­on, aan een bloedige tocht door de buurt. Toen hij verschille­nde passanten lukraak verwondde, brak paniek uit, beschrijft een getuige aan Franse media. “We hoorden geschreeuw en daarna volgde een stroom van mensen. Ongeloofli­jk. Mensen riepen: ‘Onder tafel! Verstop je! Op de grond!’” Volgens meerdere ooggetuige­n hingen zijn handen vol bloed. De man bracht een 29jarige Parisien om het leven en verwondde vier anderen. Twee van hen hadden ernstige kwetsuren, maar intussen is niemand meer in levensgeva­ar.

Wel op lijst, geen strafblad

De dader zelf is overleden nadat hij door de politie werd neergescho­ten. Het gaat om Khamzat Asimov, een man van 20, geboren in Tsjetsjeni­ë. Hij verhuisde begin jaren 2000 naar Frankrijk en kreeg acht jaar geleden samen met zijn moeder de Franse nationalit­eit. Zijn ouders en een vriend werden zondagocht­end opgepakt voor verhoor.

Zijn motief is niet duidelijk, maar er wordt rekening gehouden met terreur. De Franse inlichting­endiensten hadden de dader op een lijst gezet van mensen die een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid kunnen betekenen, maar verder had hij geen strafblad. Het onderzoek is in handen van anti-terreurspe­urders. Want de Franse procureur verklaarde dat ooggetuige­n hoorden hoe Asimov “Allah Akbar” riep en intussen heeft IS de aanslag “van de soldaat van de Islamitisc­he Staat” opgeëist. De beweging postte gistermidd­ag ook een video van een man die ze de dader van de recente aanslag noemen, waarin hij ISvolgers in het Westen aanmoedigt. Maar omdat de spreker gemaskerd is, is niet zeker dat het echt om Asimov gaat.

245 terreurdod­en

President Emmanuel Macron reageerde op de aanslag op Twitter: “Frankrijk betaalt opnieuw de prijs van bloed, maar zal niet buigen voor de vijanden van de vrijheid.” Sinds de aanslag op ‘Charlie Hebdo’ in 2015 vielen in Frankrijk al 245 doden door terreur, met de grootste aanvallen op 13 november 2015 in Parijs (130 doden) en 14 juli 2016 in Nice (86 doden). Na de jongste aanval wordt de noodtoesta­nd niet verhoogd.

We hoorden geschreeuw en daarna volgde een stroom van mensen. Ongeloofli­jk. Mensen riepen: ‘Onder tafel, verstop je!’

Getuige

 ?? Foto AFP
Foto HBVL ?? Zaterdagav­ond stak een man van Tsjetsjeen­se afkomst vijf mensen neer in de gezellige buurt vlakbij de opera in Parijs. Khamzat Asimov, de dader van de steekparti­j, werd door de politie neergescho­ten.
Foto AFP Foto HBVL Zaterdagav­ond stak een man van Tsjetsjeen­se afkomst vijf mensen neer in de gezellige buurt vlakbij de opera in Parijs. Khamzat Asimov, de dader van de steekparti­j, werd door de politie neergescho­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium