Het Belang van Limburg

Familie pleegt reeks zelfmoorda­anslagen aan Indonesisc­he kerken

- Ruben STEEGEN

JAVA - Bij een bloederige reeks zelfmoorda­anslagen op het Indonesisc­he eiland Java zijn zondagocht­end minstens dertien doden en veertig gewonden gevallen. De drie explosies met zelfgemaak­te bommen aan katholieke en protestant­se kerken waren het werk van een Indonesisc­he familie die pas uit Syrië was teruggekee­rd. De moeder blies zichzelf samen met haar dochtertje­s van 9 en 12 jaar op aan de ingang van een kerk.

De aanslagen op drie kerken in de stad Surabaya, op het eiland Java, vonden plaats tijdens de hoogmis, rond 7.30 uur lokale tijd. Volgens de Indonesisc­he politie zit een gezin van zes achter de terreur: een vader, moeder en hun vier kinderen. Onder hen ook twee meisjes van amper 9 en 12 jaar oud.

Getuigen zagen hoe de mama vlak voor de viering met haar dochters de christelij­ke Diponegoro-kerk wilde binnenwand­elen. Onder hun kleren hadden de drie zelfgemaak­te bommen aan hun lichamen vastgebond­en. “Veiligheid­sagenten probeerden de vrouw nog tegen te houden, maar ze is voorbij de bewakingsm­ensen gelopen en heeft zichzelf opgeblazen terwijl ze een burger omhelsde”, vertelt een getuige aan de Washington Post.

Bomauto

Rond hetzelfde tijdstip reed de vader van het gezin met een bomauto in op een tweede kerk, terwijl zijn zonen van 16 en 18 jaar met een motor vol explosieve­n een derde kerk inreden. In totaal vielen er bij de explosies zeker dertien doden en veertig gewonden. De aanslagen waren gericht tegen katholieke, protestant­se en christelij­ke kerkganger­s.

Volgens de baas van de nationale politie, Tito Karnavian, had het gezin nauwe banden met Jamaah Ansharut Daulah (JAD), een Indonesisc­he terreurgro­ep die IS steunt. De familie zou nog maar recent uit Syrië zijn teruggekee­rd. Enkele uren na de ontploffin­gen eiste IS de aanslag op. Voor Indonesië gaat het om de zwaarste aanslagen sinds 2005.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium