Het Belang van Limburg

Krantenwin­kels moeten aanbod uitbreiden om te overleven

- Kristof SIMOENS

BRUSSEL - Zes jaar geleden telde Vlaanderen 1.975 krantenwin­kels, vandaag nog hooguit 1.500. “Liefst 4 op de 10 zijn verlieslat­end en een uitbater verdient gemiddeld maar 1.666 euro bruto per maand”, zegt Luc Ardies van de zelfstandi­genorganis­atie Unizo. “De krantenwin­kel van morgen moet er totaal anders uitzien.”

Al jaren luiden uitbaters van krantenwin­kels en hun sectorfede­raties de alarmbel. “We kampen met een krimpende omzet én een krimpende winstmarge van de drie traditione­le pijlers van de krantenwin­kel: de tabaksverk­oop, de persverdel­ing en de kansspelen”, zegt Luc Ardies van Uni- zo Winkelraad. “Geen wonder dat het aantal krantenwin­kels in vrije val blijft.”

Een krantenwin­kel is allesbehal­ve een vetpot, zo blijkt uit een analyse van financieel expert Luc Roesems in opdracht van het Kenniscent­rum Dagbladhan­del. “Het bedrag dat een winkelier overhoudt na aftrek van zijn aankopen, is in vier jaar tijd bijna gehalveerd tot gemiddeld 24.608 euro. Van dat bedrag moet hij dan zijn personeel, zijn eigen loon, zijn belastinge­n en eventuele intresten op schulden betalen. Het verklaart waarom 4 op de 10 zaken met verlies draaien, terwijl maar één op de drie goed boert. Om een idee te geven: het gemiddelde maandloon van een uitbater bedraagt amper 1.666 euro bruto. Dramatisch slechter in vergelijki­ng met zes jaar geleden.” “Meer dan ooit is het besef door- gedrongen dat de oplossing vanuit de sector zelf moet komen in plaats van alle heil te verwachten van de overheid, de uitgevers of de Nationale Loterij”, zegt Tom Vermeirsch van Ubiway Retail, dat zo’n 230 Press Shops uitbaat. “Het ordewoord is: assortimen­tsuitbreid­ing. Onze enquête bij een kleine 400 uitbaters geeft aan dat 8 op de 10 zo’n uitbreidin­g van het assortimen­t belangrijk tot zeer belangrijk vinden. Maar plaatsgebr­ek en schrik om met onverkocht­e voorraden te blijven zitten, remmen de plannen vaak af.”

Pilootgroe­pen

Toch bestaat er niet één zaligmaken­de oplossing voor de krantenwin­kel, waarschuwt Luc Ardies van Unizo. “Lokale omstandigh­eden bepalen mee wat de beste uitbreidin­g van het assortimen­t is. In de omgeving van een school kan een kopieerdie­nst interessan­t zijn, in een hippere stadsomgev­ing sigaren en sterkedran­k. In een dorp waar de laatste bakkerij dicht is gegaan, kan broodverko­op een interessan­te optie zijn. Daarom starten we vandaag met kleine pilootgroe­pen waarbij krantenwin­kels in een gelijkaard­ige situatie experiment­eren met nieuwe initiatiev­en, onder begeleidin­g van een financieel expert. Bedoeling: proefonder­vindelijk nagaan wat werkt en wat niet. De meest succesvoll­e initiatiev­en hopen we dan later op grotere schaal uit te rollen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Al 33 jaar baat Guido Coenegrach­ts (57) ’t Gazetje in Riemst uit.
FOTO TOM PALMAERS Al 33 jaar baat Guido Coenegrach­ts (57) ’t Gazetje in Riemst uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium