Het Belang van Limburg

“Geld mag geen obstakel zijn om dit te lezen”

- Thomas JANSEN

HASSELT - Tomas De Gregorio (33), de Hasselaar die bij wijze van experiment tien maanden in een primitieve caravan in een wei leefde, heeft een boek klaar. Geen geromantis­eerd proza, wel een bundeling van de dagboeken die hij in die periode bijhield. “Dichter bij mijn zijn als mens kan je niet komen”, zegt Tomas, die het boek gratis online ter beschikkin­g stelt. “Want als iemand dit wil lezen, mag geld geen obstakel vormen om dat te kunnen.”

In juli 2016 begon Tomas aan een indrukwekk­ende uitdaging. Een jaar lang wilde hij leven in de natuur, meer bepaald in een caravan te midden van een Hasseltse paardenwei. Hij inspireerd­e zich op het negentiend­e-eeuwse boek ‘Walden’ van de Amerikaan Henry David Thoreau, die een jaar in de bossen leefde met een budget van 63 dollar. Omgerekend naar euro en de huidige tijd bleek dat 2.500 euro, meteen het bedrag dat Tomas voor zichzelf voorzag. Het zou ruim voldoende blijken. Op 12 mei 2017 trok de avonturier de deur van de caravan achter zich dicht. Iets vroeger dan voorzien, omdat de cirkel volgens hem rond was. “Op een bepaald moment stond ik op met een heel tevreden en voldaan gevoel”, zegt Tomas. “Ik had zo veel frustratie achter mij gelaten, en ik voelde me weer mens. Toen besefte ik dat het zinvol geweest was, en dat ik opnieuw vrij was. Ik was weer een mens geworden.”

Die ervaring wil hij nu delen in een boek. Verwacht u niet aan een avonturenr­oman, wel aan een bundel dagboekver­slagen die Tomas in die periode bijhield. “In het begin ging dat vooral over praktische bekommerni­ssen”, zegt hij. “In de winter waren die grotendeel­s opgelost, en is het een mentale zoektocht geworden naar wat ik wel en wat ik niet nodig heb om te leven en gelukkig te zijn. De fragmenten gaan dus van donker tot euforie, hoewel er minder moeilijke momenten waren dan ik vooraf gedacht had.” In september vorig jaar, vier maanden na zijn afscheid van zijn kluizenaar­sbestaan, vertrok Tomas op wereldreis met zijn vriendin Lore. Van de tussentijd maakte hij gebruik om zijn schrijfsel­s op punt te zetten. “Ik heb veel nonsens geschrapt, al staat er nog altijd wel wat onzin in”, lacht hij. “Maar het is heel mijn zijn op een presenteer­blaadje geworden. Ik zou het omschrijve­n als mijn kop tijdens die tien maanden, maar dan in boekvorm. Net daarom kreeg het ook de titel ‘Mijn Walden; of het dagboek van een mens’.”

Dagboekvor­m

Even speelde hij met het idee om het boek via een uitgeverij op de markt te brengen. Maar daar kwam de dertiger al snel op terug. “De uitgevers wilden afwijken van de dagboekvor­m. Maar ik heb net altijd geprobeerd om in het hier en nu te leven, en vond die dagboekvor­m net de beste manier om dat weer te geven. Het boek is in feite ook het enige wat ik heb om bij te dragen aan de wereld. Als iemand dit wil lezen, mag geld geen obstakel vormen om dat te kunnen.” Daarom kan iedereen het boek – een jaar nadat Tomas de caravan verliet – gratis downloaden in pdf. “Daarna kan iedereen ermee doen wat hij wil”, zegt de Hasselaar. “Het is zeker niet mijn bedoeling om mensen aan te zetten ook zo te gaan leven. Dat was ook niet het opzet van Thoreau. Er zijn duizenden manieren om te leven, en wat ik gedaan heb, is er slechts één van. Wel wil ik een soort van bewustword­ing creëren over wat de mens echt nodig heeft om gelukkig te zijn. Dat kan en mag voor iedereen iets anders zijn, maar het is wel goed om er even over na te denken. Voor iedereen die het boek wil lezen heb ik nog wel de volgende raad: kies er bewust voor en hou vol tot het einde. Het is een dagboek. Soms verwarrend, soms euforisch, soms kwaad en soms gebeurt er niks. Zo is het leven nu eenmaal. Maar het doel is de evolutie. Dus: hou vol.”

→ ‘Mijn Walden; of het dagboek van een mens’ is gratis te downloaden via www.mijnwalden.be

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Tomas De Gregorio publiceert de dagboekfra­gmenten die hij schreef toen hij in een caravan in Hasselt woonde.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Tomas De Gregorio publiceert de dagboekfra­gmenten die hij schreef toen hij in een caravan in Hasselt woonde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium