Het Belang van Limburg

VS-ambassade verhuist vandaag naar Jeruzalem

Massaal protest van Palestijne­n verwacht

- Luc STANDAERT

JERUZALEM - Vandaag verhuist de Amerikaans­e ambassade in Israël officieel van Tel Aviv naar Jeruzalem, een gevolg van de controvers­iële beslissing van president Trump in december vorig jaar om te breken met zeventig jaar Amerikaans beleid (en met de wereldgeme­enschap) en Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Hoewel president Donald Trump zelf de reis naar Israël niet maakt, maar aanwezig zal zijn via een videoboods­chap, is er gisteren toch al een indrukwekk­ende Amerikaans­e delegatie gearriveer­d in Jeruzalem. Die wordt formeel geleid door minister van Financiën Steven Mnuchin, maar het zullen ongetwijfe­ld de presidenti­ële adviseurs Ivanka Trump en Jared Kushner – dochter en schoonzoon van de president – zijn die het meest in de kijker lopen. Daarnaast komt er nog een grote delegatie van het Amerikaans parlement.

Deeltijds

Voor Israël zullen zowel president Reuven Rivlin als premier Benjamin Netanyahu aanwezig zijn, met nog een aantal andere ministers en de leiders van de politieke partijen.

Of er voor de rest veel diplomatie­ke vertegenwo­ordigers van andere landen zullen opdagen is twijfelach­tig. De verovering door Israël van het Arabische OostJeruza­lem en de Westelijke Jordaanoev­er op Jordanië in de Zesdaagse Oorlog in 1967, en de daaropvolg­ende annexatie van Oost-Jeruzalem, zijn immers nooit erkend door de internatio­nale gemeenscha­p. Formeel is Oost-Jeruzalem nog altijd bezet Arabisch gebied. Ondanks Israëlisch­e druk had tot vandaag geen enkel land zijn ambassade overgebrac­ht van Tel Aviv naar Jeruzalem. Niet dat die verhuis voorlopig veel om het lijf heeft. De ‘ambassade’ wordt gehuisvest in de consulaire sectie van het Amerikaans consulaat in Jeruzalem dat zich in een strook niemandsla­nd bevindt tussen Is- raëlisch West- en Arabisch OostJeruza­lem. Er komen voorlopig maar twaalf diplomaten over vanuit Tel Aviv, en er zijn voor amper 500.000 dollar verbouwing­swerken uitgevoerd. Ambassadeu­r David Friedman zal ook maar deeltijds aanwezig zijn en zijn tijd verdelen tussen Tel Aviv en Jeruzalem. De VS gaan intussen uitkijken naar een geschikte plek voor de bouw van een ‘echte’ ambassade, maar dat is iets wat jaren kan duren.

Olifant

De verhuizing heeft dan misschien voorlopig weinig concrete impact, maar de symboliek is omgekeerd evenredig. De beslissing van Donald Trump in december om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël was tot op dat ogenblik het meest dramatisch­e voorbeeld van hoe de huidige Amerikaans­e president tekeer gaat als een olifant in de porseleinw­inkel van de internatio­nale diplomatie. Met een pennentrek veegde Trump zeventig jaar Amerikaans beleid van tafel, én de internatio­nale consensus dat het lot van Jeruzalem gekoppeld is aan een onderhande­lde oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijne­n die bij de stichting van de staat Israël in 1978 van hun grond verjaagd werden. Bovendien heeft de president het zijn schoonzoon Jared Kushner erg moeilijk gemaakt. Die werkt in opdracht van zijn schoonvade­r aan een vredesplan voor Israël en de Palestijne­n. Maar sinds de erkenning door Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zeggen de Palestijne­n dat ze de VS niet langer kunnen beschouwen als neutrale bemiddelaa­r en weigeren ze elk contact.

Zowel de VS als Israël zijn erop voorzien dat de plechtighe­id van vandaag niet overal in goede aarde zal vallen. Amerika heeft de bewaking van zijn ambassades in moslimland­en versterkt, en Israël heeft zijn militaire aanwezighe­id aan de grenzen met Gaza en met de Westelijke Jordaanoev­er verdubbeld.

Vrijdagpro­testen

De verwachtin­g is immers dat er vandaag en de volgende dagen tot 100.000 Palestijne­n zullen komen demonstrer­en aan die grenzen. Bij de door Hamas georkestre­erde ‘vrijdagpro­testen’ aan de grens tussen Gaza en Israël, die al weken aanhouden, zijn al 42 doden en meer dan 1.000 gewonden gevallen aan Palestijns­e kant.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Ambassadeu­r David Friedman heet Ivanka Trump welkom in Israël.
FOTO EPA-EFE Ambassadeu­r David Friedman heet Ivanka Trump welkom in Israël.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium