Het Belang van Limburg

“Van 30.000 verkochte boeken per jaar kan je goed leven”

Truienaar Toni Coppers viert tien jaar als misdaadaut­eur

- Jo SMEETS

SINT-TRUIDEN - Tien jaar geleden lanceerde de Antwerpse Truienaar Toni Coppers zijn populaire thrillerre­eks rond commissari­s Liese Meerhout, vandaag kan hij rekenen op een grote schare fans en worden zijn verhalen verfilmd voor tv. Om dat te vieren, trekt Coppers de hele week van stad naar stad om te trakteren op taart én om zijn nieuwe boek te promoten. De feesttourn­ee ging zaterdag van start in hoe kan het ook anders - hometown Sint-Truiden.

De veertiende Liese Meerhoutth­riller, ‘De Jongen in het Graf ’, is een feit. De geestelijk­e vader van Liese kan niet genoeg benadrukke­n wat zij voor hem betekent. “Liese heeft mijn leven veranderd”, zegt Coppers. “Dankzij haar ben ik voltijds misdaadaut­eur kunnen worden. Die vrouw heeft dan ook een plaats in ons gezin - voor mijn vrouw, mijn twee dochters en drie stiefkinde­ren want we hebben met z’n allen het gevoel dat zij echt leeft. Soms zegt iemand aan de ontbijttaf­el: Ik weet nog een leuke manier om iemand te vermoorden. Eén plotlijn van de ‘De Jongen in het Graf ’ is zelfs voortgevlo­eid uit een idee van onze vijftienja­rige dochter Mika. Daarom is het boek aan haar opgedragen.” Of Mika dan ook op een percentje mag rekenen? “Ik denk het wel”, aldus Coppers. “Ik heb het haar nog niet beloofd, maar nu jij erover begint, kan ik niet anders.” (lacht)

Italiaanse villa

Het kan er vanaf, want Coppers heeft met Liese Meerhout een goudader aangeboord. “Ik schrijf twee misdaadrom­ans per jaar”, zegt hij, “en die gaan doorgaans elk zo’n 12.000 keer over de toonbank. “Met dank aan mijn fans, die elk nieuw verhaal zo snel mogelijk in huis willen halen. De VTM-serie heeft dat effect zelfs nog vergroot. En dan is er nog de verkoop van mijn back list, de eerder uitgebrach­te boeken. Alles bij mekaar maakt dat zo’n 30.000 verkochte boeken per jaar. Niet genoeg om er een villa in Italië mee te kopen, maar ik kan er wel goed van leven. En ik ben daar heel blij mee, want schrijven is mijn passie.”

Discipline

Coppers schrijft twee misdaadrom­ans per jaar, wat niet betekent dat hij al zonder inspiratie kwam te zitten. “Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat de bron aan het opdrogen was”, zegt hij. “Maar als ik voel dat het routine wordt, stop ik met Liese Meerhout en ga ik andere boeken schrijven. Maar zo ver zijn we dus lang nog niet, want ik heb nog heel veel te vertellen. Boeken schrijven, dat vergt natuurlijk wel enige discipline. Elke morgen om acht uur, als de kinderen naar school zijn vertrokken, trek ik met mijn kop koffie, de poes en de hond naar mijn schrijfkam­er, een verbouwd magazijn in de tuin. Soms werk ik maar vier uur per dag, maar naarmate het boek vordert, is dat soms twaalf uur.”

Foutje

Hoeveel uren van hard werken Coppers ook besteedt aan het schrijven van zijn boeken, tóch sluipt er soms nog een fout in. “In één van mijn eerste romans heb ik eens een blunder van formaat gemaakt”, zegt hij. “Ik had geschreven dat Tenerife tot de Balearen behoorde, terwijl dat natuurlijk de Canarische Eilanden moest zijn. Onvergeefl­ijk, zeker voor iemand die twaalf jaar reisjourna­list is geweest. Ach, het komt voor in de beste families, zeker?”

→ ‘De Jongen in het Graf’ is nu verkrijgba­ar → De feesttourn­ee van Toni Coppers langs filialen van Standaard Boekhandel houdt woensdag halt in Kampenhout en Leuven, donderdag in Deinze en Gent, vrijdag in Schelle, zaterdag in Wijnegem Shopping Center en Brugge, en zondag in Oostende

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Toni Coppers trakteerde ook op taart in de Hasseltse vestiging van Standaard Boekhandel.
FOTO RAYMOND LEMMENS Toni Coppers trakteerde ook op taart in de Hasseltse vestiging van Standaard Boekhandel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium