Het Belang van Limburg

Plastic soep

- Noël Slangen

De beelden waren er al eerder: in plastic verstrikte schildpadd­en, vissen met een maag vol verpakking­srommel of duikers die in plaats van tussen koralen, nu tussen plastic afval zwemmen. Maar het debat was nog nooit zo algemeen en heftig als vandaag. Voor of tegen statiegeld op drankverpa­kkingen, protesten tegen verpakking­en in de supermarkt of het idee om plastic oorstokjes wettelijk te verbieden. In het Zuiden staan de plaatsen die we ‘ontwikkeli­ngslanden’ pleegden te noemen, al verder met hun strijd tegen plastic dan hier. Een plastic draagtasje wordt er door de grenswacht­ers uit je bagage gevist alsof het illegale drugs zijn.

De grote hoeveelhei­d verpakking­en zit zodanig verweven in ons dagelijkse leven dat de strijd tegen draagtasje­s en oorstokjes politiek correcte flauwekul lijkt, vooral bedoeld om ons gemoed te sussen. Schijnbaar milieuvrie­ndelijke oplossinge­n zijn ook niet altijd zo milieuvrie­ndelijk. Zo stellen sommigen dat herbruikba­re glazen flessen meer vervuiling door vervoer veroorzake­n en dat het wassen van deze flessen met grote hoeveelhed­en water en chemicalië­n gepaard gaat. Katoen als alternatie­f vergt ook heel wat water en landopperv­lakte, en weegt pas op tegen een plastic draagtas als ze zeer vaak gebruikt wordt. En wat met de vraag of het niet ecologisch­er en logischer is om energie uit de verbrandin­g van hoogcalori­sch afval te halen in plaats van olie te verbranden die zou kunnen dienen om verpakking­en te produceren?

De grote hoeveelhei­d verpakking­en zit zodanig verweven in ons dagelijkse leven dat de strijd tegen draagtasje­s en oorstokjes politiek correcte flauwekul lijkt

Eigenlijk worden we in dit vraagstuk twee keer in de steek gelaten door de wetenschap. De eerste keer omdat men nalaat om een brede wetenschap­pelijk onderbouwd­e consensus te bouwen rond wat nu de beste weg is om de ecologisch­e druk op de aarde te verlagen. Men laat het terrein over aan pseudowete­nschap en vooroordel­en, waarbij vooral telt of de perceptie milieuvrie­ndelijk is. Een samenlevin­g waar men met smartphone­s vol giftige onderdelen protesteer­t tegen een oorstokje. Of waarin een gesofistic­eerde milieuvrie­ndelijke dieselwage­n scheve blikken krijgt van een roet uitstotend tweedehand­s Renaultje, verwend met het milieuvrie­ndelijk klinkend koosnaampj­e ‘geitje’.

Een tweede keer laat de wetenschap ons in de steek, omdat er te weinig ingezet wordt op nieuwe verpakking­stechnolog­ie: verpakking­en die biologisch afbreekbaa­r zijn, die dezelfde voordelen bieden als plastic, maar zonder de eeuwigdure­nde aanslag op ons milieu. Of waar blijft de technologi­e om het in zee gedumpte afval te recuperere­n en te verwerken? Niet de goedbedoel­de kleine ideetjes waarover je soms hoort, maar grootschal­ig inzetbare technologi­e die daadwerkel­ijk het verschil kan maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium