Het Belang van Limburg

Ex-lijsttreks­ter N-VA stapt op en richt nieuwe partij op

Na Overpelt en provinciaa­l: weer drie N-VA’ers weg

- Mark DREESEN

Na de provincial­e malaise rommelt het nu ook binnen N-VA DilsenStok­kem. Afgelopen weekend heeft gemeentera­adslid (en lijsttrekk­er in 2012) Anita Dekkers bekendgema­akt dat ze op 14 oktober met een nieuwe lijst naar de kiezer trekt. “Ik kondig vanavond aan dat ik vanaf nu als onafhankel­ijke zetel, net als twee collega’s in de OCMW-raad”, zegt ze. “Ambities botsen met het groepsverh­aal”, klinkt N-VA-voorzitter Dirk Slaets.

Met Anita Dekkers als lijstaanvo­erder voor N-VA behaalde de partij bij de vorige gemeentera­adsverkiez­ingen vier zetels. Sinds 2012 maken ze deel uit van de oppositie. “Zestien jaar geleden werd N-VA opgericht, maar er is een echt- scheiding binnen het bestuur gekomen”, zegt Anita Dekkers. “Bij de aanvang van de gemeentera­ad vanavond zal ik aankondige­n dat ik in de toekomst als onafhankel­ijke zal zetelen. Net als de twee N-VA-leden in de OCMWraad, Pierre Gielen en Moniek Demollin. De reden? Een andere visie in de partij. Er zijn woorden gevallen en hier en daar is er ook wat servies gesneuveld”, klinkt Dekkers.

Dorpsstraa­t

Samen met Gielen en Demollin wil ze er op 14 oktober staan met een nieuwe partij: ‘Voor U’. We hebben in Dilsen-Stokkem een ‘Dorpsstraa­t’ om voor te zorgen en geen ‘Wetstraat’. Dat geeft ons een zekere vrijheid en ongebonden­heid. We willen in onze stad graag een spaarpot opbouwen op financieel vlak, zorgen voor betaalbaar wonen voor jonge mensen, camera’s voor veiligheid, een verdere uitbouw van de bedrijvent­erreinen, een nieuwe stedelijke website en een doelgerich­t infoblad. Ook onderwijs vinden we belangrijk.”

De partij start vanaf vandaag met een website: www.vooru.vlaanderen en Facebookpa­gina: Voor U.

Geschrapt

“We hebben het lidmaatsch­ap van de drie mandataris­sen geschrapt”, reageert N-VA-afdelingsv­oorzitter Dirk Slaets. “Door onafhankel­ijk te gaan zetelen, zetten ze zich uit de N-VA. We hadden liever gezien dat ze hun mandaten zouden teruggeven aan de partij, maar dat was ijdele hoop. De lijstvormi­ng zit hier natuurlijk voor veel tussen. We werken volop aan ons programma, dat nieuwe accenten wil leggen voor onze stad. Ondertusse­n zijn we ook onze lijst aan het samenstell­en. Daarbij botsen torenhoge ambities wel eens met het groepsverb­and.”

 ?? MARK DREESEN
Foto ?? Anita Dekkers: “Vanavond kondig ik aan dat ik onafhankel­ijke word.
MARK DREESEN Foto Anita Dekkers: “Vanavond kondig ik aan dat ik onafhankel­ijke word.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium