Het Belang van Limburg

Handelaars verdeeld over afsluiten straat voor terrassen

-

Niet elke handelaar in het stadscentr­um is gelukkig met het afsluiten van de Ridderstra­at en en de Plankstraa­t om de horeca toe te laten hun zomerterra­ssen uit te breiden. “Ook wij moeten onze boterham verdienen. Door constant de rijrichtin­gen naar het stadscentr­um te veranderen, zorg je ook voor verwarring”, zegt Kathleen Vanrijkel, die een schoenwink­el uitbaat in de Plankstraa­t. “Het is zeker geen maatregel op maat van enkele personen, maar eentje in samenspraa­k met de horeca”, benadrukt schepen Stippelman­s.

“Via een onpersoonl­ijke en laattijdig­e brief - de dag voordien - kregen we te horen dat ze de straat gingen afsluiten”, reageert Kathleen Vanrijkel. Verschille­nde handelaars zijn allesbehal­ve gelukkig met de plannen om de Plankstraa­t en de Ridderstra­at af te sluiten tijdens het terrasjesw­eer. “Als de horecauitb­aters een terras onontbeerl­ijk achten voor hun zaak, hadden ze misschien beter een andere locatie gekozen. En ondertusse­n mogen we ook nog ‘meegeniete­n’ van de overlast door lawaai, muziek en afval”, stelt Vanrijkel in een brief aan het stadsbestu­ur.

Ook op de sociale media is het een erg politiek geladen materie, met de nodige commentaar van vooren tegenstand­ers.

Zwerfverke­er

Volgens verkeerssc­hepen Bert Stippelman­s heeft de stad resoluut gekozen om het zwerfverke­er uit het centrum te bannen. “Alleen de mensen die naar het centrum komen om hun inkopen te doen of te verpozen op een terras zijn welkom met de wagen. De visie om de terrassen rond de O.L.Vrouwkerk uit te breiden, kadert volledig in die visie van het RUP binnenstad”, zegt hij. “Dit is zeker geen maatregel op maat van enkele personen. Het is onverantwo­ord dat wagens rijden tussen de terrassen met spelende kinderen. Daarom wordt de zone rond de kerk dagelijks afgesloten vanaf 17.30 uur tot middernach­t.”

Luikerstra­at

“Omdat wij altijd gezegd hebben dat het pas zou gebeuren als de Luikerstra­at weer open zou zijn, werd de verkeersre­geling nu ingevoerd”, gaat Stippelman­s verder. “Ik wil toch benadrukke­n dat het niet nieuw is. De twee vorige legislatur­en nam het stadsbestu­ur onder burgemeest­er Vandenhove exact dezelfde maatregel om de horeca te ondersteun­en.” Eenzelfde beslissing werd genomen voor de Groenmarkt. “De ingang is op verzoek van de handelaars verplaatst naar de overkant en is alleen nog bereikbaar via de Diesterstr­aat en niet meer vanaf de Luikerstra­at.” Stippelman­s maakt zich sterk dat niets definitief is en altijd vatbaar voor verbeterin­g. Voor de handelszaa­k, de Academieza­al en de twee garagehoud­ers wordt de rijrichtin­g in de Plankstraa­t in de omgekeerde richting toegelaten tot aan de ingang van het KCST tijdens de afgesloten periode.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Voor de veiligheid van terrasjesg­angers en spelende kinderen worden de straten afgesloten.
FOTO JOZEF CROUGHS Voor de veiligheid van terrasjesg­angers en spelende kinderen worden de straten afgesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium