Het Belang van Limburg

DUBBEL EN DIK VERDIEND

Club Brugge viert vijftiende landstitel na gelijkmake­r van Vossen Genk wint ruim, maar Gent heeft beste papieren

- Kristof LIBERLOO

Wat hebben Sir Sean Connery, Ed Sheeran en Club Brugge met elkaar gemeen? Titel(s). De ene een adellijke, de volgende een song- en de laatste een nieuwe landstitel. Behaald in het hol van de leeuw. Club Brugge had gisteren genoeg aan een punt om zich voor de vijftiende keer tot beste voetbalclu­b van België te kronen. Dankzij Vossen… en de VAR.

Geen champagne op de bus. Zo had Club Brugge aangekondi­gd voor de wedstrijd tegen Standard. Het lot zou niet getart worden. Brugge leek nochtans flink aan de fles gezeten te hebben toen de topper werd afgetrapt. Die van Club waren nergens. Neen, ze speelden in de openingsfa­se lang niet als kampioenen. Schrap de eerste vijf letters van dat woord en je komt dichter in de buurt. De 1-0 van Laifis was dan ook oververdie­nd.

Grotere VAR-busjes

Maar het moet gezegd, Club knokte terug. Maar het had wel de hulp van de VAR nodig om langszij te klimmen. Alweer een discutabel­e tussenkoms­t. Misschien moeten er grotere busjes aangekocht worden, zodat er plaats is voor grotere schermen. Want iedereen had gezien dat Ruud Vormer de bal bij de 1-1 van Vossen duidelijk met de linkerhand meenam. Niets aan de hand? Natuurlijk wel. Toch bleef scheidsrec­hter Vandendrie­ssche na tussenkoms­t van de videoref bij zijn beslissing. 1-1. Club op dat moment virtueel al kampioen. “Ik heb de beelden nog niet gezien”, vertelde Leko tijdens zijn persbabbel. “Waarschijn­lijk zal er weer een polemiek ontstaan, maar als er één ploeg benadeeld is geweest door de VAR, dan is het Club Brugge wel. Normaal gezien waren we vorige week al kampioen geweest.” Het is inderdaad jammer dat het blauw-zwarte kampioenen­feest overschadu­wd werd door de VAR. Niet de videoref, wel Club verdient alle aandacht. Omdat het deze landstitel ook dubbel en dik verdient. Club eindigde de reguliere competitie met maar liefst twaalf punten voorsprong op nummer twee Anderlecht. Zoals u weet werd het puntenaant­al voor de start van play-off 1 gehalveerd. Algemeen aanvaard door de bestuursto­p van elke eersteklas­seclub, maar erg wreed voor iedere topsporter. Hoe zou u zich voelen als uw maandloon in twee gedeeld zou worden? Of als de ober de helft van uw hoofdmaalt­ijd op restaurant weer richting keuken mee zou nemen?

Eerlijk is eerlijk. Elke voetballie­fhebber moet kunnen toegeven dat Brugge de beste ploeg van 20172018 was. Ondanks de VAR gisteren. We rekenden de huidige stand even uit zonder halvering van de punten. Club Brugge: 79 punten, Anderlecht: 67. Standard: 64. AA Gent: 61. Charleroi: 58. KRC Genk: 57. Leko: “We pakten de meeste punten en maakten de meeste goals. Wie objectief is, zal zeggen dat er maar één ploeg de landstitel verdient en dat is Club Brugge.”

Geen enkele ware voetballie­fhebber die de aimabele Ivan Leko de titel niet gunt. Een gentleman met kennis van zaken. Verfrissen­d eerlijk. En dat bij een absolute topclub. Wie doet hem dat na op zijn veertigste? Bij STVV leverde hij erg knap werk, in Jan Breydel is de druk nog zoveel keer groter. Leko bleef overeind. “Ik wil mijn echtgenote en twee dochtertje­s bedanken, zij hebben me enorm gesteund en hadden vaak meer stress dan ik”, aldus de Kroaat. “Ook Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe wil ik danken, zij geloofden in mij op een moment dat niemand anders dat deed.” Leko verwijst naar zijn aanstellin­g bij Club. We herinneren ons het moment van het verrassend­e nieuws nog alsof het gisteren was. Talinn, 8 juni, laat op de avond. We zaten met de bondstop aan tafel voor het persdiner, daags voor de interland tegen Estland. Aanwezige Club-watchers fronsten wenkbrauwe­n toen de trainerstr­ansfer doorsijpel­de tijdens het dessert. En zij spraken bij de koffie nog meer hun verwonderi­ng uit. Toegegeven, ook wij voorspelde­n die lenteavond in Estland niet dat Leko met Club de landstitel zou pakken. Maar onze STVV-watcher vertelde toen al wel tijdens een nachtelijk telefoontj­e: ‘Leko is hyperambit­ieus, hij wil nog vijf jaar in België blijven om met Club Brugge de titel te pakken en dan naar het buitenland trekken’. Die landstitel heeft de Kroaat al na één seizoen. “Natuurlijk had ik dat ook niet durven voorspelle­n. Maar een vriend van mij zegt altijd: ‘If you dream, dream big’ (Als je droomt, droom dan groots). Zo zit ik ook in mekaar.”

Wie is Preud’homme?

De ex-STVV-coach verbaasde vriend en vijand. Met zijn aanpak en discours. Wie is Michel Preud’homme alweer? Maar zoals we Leko kennen, prijst hij zijn jongens in plaats van zichzelf. “Fantastisc­h wat de spelers gebracht hebben. Want dat was niet eenvoudig. Met een jonge coach als opvolger van Preud’homme. Zeker omdat we ook van systeem wijzigden en voortduren­d voor de aanval hebben gekozen. Sommigen zullen zeggen dat onze playoffs niet goed waren. Maar het kampioensc­hap duurt niet van april tot mei, het loopt van augustus tot mei. Over die periode waren wij gewoon de beste ploeg.” Waarna Leko op de bus sprong voor een feestrit van 194 km richting Brugge. Met nog één uitsmijter voor hij echt vertrok. “Tot volgend jaar… in Bernabeu!”

Ik wil mijn echtgenote en twee dochtertje­s bedanken, zij hebben me enorm gesteund en hadden vaak meer stress dan ik

Ivan LEKO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium