Het Belang van Limburg

“In Monaco ga ik voor de pole”

Max Verstappen maakt (bijna) geen brokken en pakt eerste podium

-

Max Verstappen heeft een einde gemaakt aan zijn brokkenree­ks en mocht voor het eerst dit seizoen op het podium. In Barcelona werd hij derde na de ongenaakba­re Mercedesse­n van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Toch kroop Verstappen opnieuw even door het oog van de naald toen hij achter safety-car Lance Stroll aantikte. Maar ondanks zijn gehavende voorvleuge­l hield hij knap stand.

Op het circuit waar hij twee jaar geleden zijn eerste overwinnin­g boekte, reed Max Verstappen (20) een beresterk weekend. In de kwalificat­ies nam hij de maat van teammaat Daniel Ricciardo en eens hij in de race vrije baan had, reed hij losjes weg van de Australier.

Verstappen: “De auto was echt goed vandaag en sprong ook heel zacht om met de banden. Dat Kimi Raikkonen voor me uitviel ik merkte dat zijn motor begon te stinken - was natuurlijk een gelukje. Maar het voelt goed om een propere race te rijden en op het podium te staan.”

Gewonde bolide

Het had anders kunnen aflopen als hij meer schade had opgelopen bij het akkefietje met Lance Stroll achter de virtual safety-car. Het verticale deel van de voorvleuge­l was aan de linkerkant helemaal weg en het was een wonder hoe Verstappen snelle tijden uit zijn gewonde bolide bleef persen. “Ik weet niet goed wat er gebeurde. Ik wist dat we bijna gingen herstarten en wou zo dicht mogelijk vol- gen, maar plots ging Stroll op de rem, denk ik. Op koude banden kon ik nergens meer heen. De buitenkant van de vleugel was weg, maar het zag er erger uit dan het was. Ik kreeg wat onderstuur in de snelle bochten, maar dat kon ik wegwerken met de knopjes op mijn stuur.”

Na de woelige start van het seizoen is dit podium in elk geval een opsteker in het vooruitzic­ht van Monaco. Er wordt vaak gezegd dat de laatste sector van Barcelona - met alleen maar trage bochten - verraadt welke auto’s snel zullen

We waren heel sterk in de derde sector en dat laat het beste verhopen voor Monaco. Daar ga ik voor de pole

Max VERSTAPPEN

op het stratencir­cuit van Monte Carlo. De twee Red Bulls klokten daar gisteren de snelste sectortijd­en. Verstappen wil in Monaco dan ook een gooi doen naar zijn eerste polepositi­on. En als dat lukt, steekt de zege daar ook half op zak. Verstappen: “We komen tekort op de rechte stukken en die zijn er niet in Monaco. Ik ben benieuwd hoe hoog we daar kunnen geraken. Als we dit jaar een pole rijden, zal het normaal gezien daar zijn. De derde sector geeft aan dat het goed zit.”

Diva volgt gedwee

Een gevecht om de zege was er nooit in Barcelona. Wereldkamp­ioen Lewis Hamilton (33) pakte overtuigen­d de polepositi­on en reed onbedreigd naar de overwin- ning. Het was zijn 41ste vanop pole, een verbeterin­g van een record(je) van Michael Schumacher. “Dat wist ik niet, maar het is wel een eer. Het lijkt alsof het gisteren was dat ik op een computersp­elletje racete als Michael Schumacher.”

Met zijn overwinnin­g bouwde Hamilton zijn voorsprong op Sebastian Vettel uit van vier naar zeventien punten. Drie weken geleden werd zijn Mercedes W09 nog ‘de diva 2.0’ genoemd. Een verwijzing naar vorig jaar, toen Hamilton zijn wazijn gen als een diva omschreef, omdat hij zo wispelturi­g en ondoorgron­delijk was. Dit seizoen leek het opnieuw dezelfde kant uit te gaan. Maar in Barcelona deed de wagen gedwee wat zijn baasje wou. Hamilton: “Ik hoop dat dit een keerpunt is. We begrijpen de auto steeds beter en leren race na race bij hoe we met de banden moeten omgaan. Maar het zal blijven afhangen van de temperatur­en. Als het koud is, lukt het ons beter. Als het warmer wordt, heeft Ferrari het voordeel.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ??
 ?? Foto EPA ?? Twee gelukkige mensen op het podium: Max Verstappen geeft Lewis Hamilton een champagned­ouche.
Foto EPA Twee gelukkige mensen op het podium: Max Verstappen geeft Lewis Hamilton een champagned­ouche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium