Het Belang van Limburg

Keer bepalend

Thuismatch­en ongeslagen jaar oud kaarten

-

Het seizoen zowaar begonnen op de bank, maar Hans Vanaken kan een klein jaar later terugblikk­en op misschien de beste voetbaljaa­rgang die hij al meemaakte bij Club Brugge. De middenveld­er groeide dit jaar uit tot de draaischij­f. In 21 doelpunten had hij een voet: elf keer scoorde hij, tien keer gaf hij een assist. Daarmee kan de Lommelaar voor het eerst in dienst van Brugge twee keer dubbele cijfers voorleggen. Zijn inbreng tegen Charleroi vorige donderdag was nog cruciaal voor het behalen van de

Brugse titel. De reeks moest ooit eindigen. Club Brugge is niet langer ongeslagen in eigen huis. Na grofweg 2,5 jaar en maar liefst 48 competitie­matchen verloor blauw-zwart op 6 mei 2018 opnieuw in het Jan Breydelsta­dion. Anderlecht won er met 1-2 na een fel geconteste­erde match in het teken van de VAR. De sterke thuisreeks was overigens ook begonnen na een match tegen Anderlecht. Paars-wit kwam op 20 december 2015 met 1-4 voor de voorlaatst­e keer winnen in Jan Breydel.

De reeks competitie­matchen thuis waarin Club scoort, blijft wel nog lopen. Gestart na de 0-1-nederlaag tegen opnieuw Anderlecht op 4 mei 2014 slaagde Club er al in om 80 matchen op rij te scoren. Jong is hij, Ivan Leko. Maar de jongste trainer die een titel pakt met Club Brugge is hij niet. Leko is op dit moment veertig, geboren in februari. Toch een kleine twee maanden ouder dan de Nederlande­r Leo Canjels die in 1973 ook op zijn veertigste de titel pakte met Club. Canjels, geboren op 1 april, moet nog iemand anders laten voorgaan. Hugo Broos, geboren op 10 april, was eveneens veertig toen hij in 1992 Brugs kampioen werd. Hij is de allerjongs­te. Leko is wel jonger dan een van zijn spelers: ene Timmy Simons is er 41. Club Brugge is niet alleen kampioen, het is ook de meest sportieve ploeg. Club kreeg voor de match tegen Standard 73 gele en twee rode kaarten: dat is het minste van de hele competitie. Die twee rode kaarten waren overigens best opvallend. Op speeldag 1 op bezoek bij Lokeren pakte de nu al lang vergeten Helibelton Palacios rood na 32 minuten en een 0-3voorspron­g voor Club. Anthony Limbombe deed zowaar nog gekker. Die scoorde in oktober in blessureti­jd de winnende 2-3 op KV Oostende en kreeg een tweede geel toen hij zijn shirt uittrok bij de viering.

 ?? FOTO BELGA ?? Hans Vanaken.
FOTO BELGA Hans Vanaken.
 ?? FOTO BELGA ?? Ivan Leko.
FOTO BELGA Ivan Leko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium