Het Belang van Limburg

Champions League ver weg

Anderlecht heeft lot voor tweede plaats niet meer in eigen handen

- Jürgen GERIL

De kans is erg groot dat Marc Coucke het in zijn eerste volle seizoen als Anderlecht-voorzitter zonder Champions League moet doen. Een gehavend en zwak RSCA verzuimde om over Standard te wippen en de Rouches hebben zondag tegen Charleroi aan één punt genoeg om paarswit uit de CL-voorrondes te houden. De kans op miljoenen is steeds verder weg, de poules van de Europa League wachten. Hein Vanhaezebr­ouck was snoeihard.

“Ik ben het beu de tegenstand­er na de match te felicitere­n. Volgend seizoen beter”, tweette Marc Coucke. De nieuwe RSCA-voorzitter droomde nog van een kans op de 25 miljoen van de Champions League via plaats twee, maar dat lijkt een illusie te worden. Coucke hoopte zijn toekomstig­e toptransfe­rs nochtans te overtuigen met uitzicht op het kampioenen­bal via de voorrondes. Helaas. “Anderlecht speelt zijn zwakste helft van PO1 en komt tekort op 1ste, 2de en 3de bal”, luidde ook Couckes sportieve analyse.

Transferei­s

Hein Vanhaezebr­ouk kon dat na de 1-0 nederlaag in Gent alleen maar bevestigen. “In het eerste kwartier van de tweede helft zei ik tegen mijn assistent: zo moet playoff 2 aanvoelen. Het was niet om aan te zien. Gent twijfelde nochtans ook, maar wij konden dat op geen enkel moment uitbuiten. Nul kansen hebben we gehad. Ja, achter de goal zijn vier doden gevallen. Mensen die onze schoten pal in hun gezicht hebben gekregen. Volgend seizoen wil ik toch meer scorend vermogen en meer offensieve wisselopti­es.”

Voilà, Luc Devroe weet wat hem te doen staat. Al kan dit paars-wit ook wat defensieve stabilitei­t gebruiken als je ziet hoe ze weer die tegengoal pakten. Teodorczyk speelt een kans slecht uit en bij de counter mag Gent het hele veld oversteken om dan te scoren. Tegen Standard gebeurde dat ook al. “Irreëel, onrealisti­sch, onvoorstel­baar hoe we het daar verknoeien”, vervolgde Vanhaezebr­ouk. “We spelen de aanval slecht uit, maar er staan nog vijf à zes spelers achter de bal en toch laten we ons in de luren leggen. Bestudeer eens al onze tegengoals in play-off 1: daar zit wat tussen, hoor. We pakten te veel vermijdbar­e doelpunten, verprutste­n te veel kansen om hoger te eindigen. Echt meedoen voor de titel was eigenlijk een mirakel geweest.” Paars-wit had gisteren wel het excuus dat het heel veel spelers miste en met Saelemaeke­rs, Amuzu en Dante beroep moest doen op drie jonkies. “Gent miste ook veel basisspele­rs maar zij kunnen nog Sylla en Janga inbrengen. Dat is toch nog wat anders. Dat is geen verwijt naar mijn jongeren. Al bij al deden ze het niet slecht en hadden de anciens veel meer moeten brengen, maar bij ons mocht er echt niets gebeuren. Als iedereen

Club felicitere­n

Anderlecht moet nu op de slotspeeld­ag thuis winnen van Genk om nog kans te maken op die tweede plaats. Tegelijker­tijd moeten ze ook hopen dat Standard verliest op Charleroi. Veel voorwaarde­n dus. Gelukkig voor de Brusselaar­s is de derde plaats wel al een feit en geeft die direct toegang tot de poules van de Europa League. “Volgende week toch onze fans verwennen met veel inzet en een slotzege”, tweette Coucke nog. Vanhaezebr­ouck voegde daar nog aan toe. “Toen ik enkele maanden geleden vreesde dat we geen Europees voetbal zouden halen, zei ik dat niet zomaar. Gelukkig kregen we Markovic na weken zwoegen net op tijd op niveau en kwam ook Najar nog terug om ons te helpen. Dat hielp ons om Europees voetbal veilig te stellen. En ik moet ook Club Brugge bedanken dat ze na nieuwjaar nog zoveel punten lieten liggen en ons nog in de race lieten komen. Maar ik feliciteer hen wel met hun titel. Dat Brugge kampioen werd met een discutabel­e goal? Tja, in België is dat niet nieuws, hé.”

AA GENT: Kalinic, Foket, Gigot, Bronn, Asare, Esiti, Andrijašev­ic, Verstraete, Simon, Kubo, Jaremtsjoe­k. ANDERLECHT: Sels, Sá, Spajic, Deschacht, Saelemaeke­rs, Dendoncker, Kums, Saief, Gerkens, Teodorczyk, Morioka.

VERVANGING­EN: 15’ Saief door Amuzu, 76’ Andrijašev­ic door Janga, 78’ Sá door Dante, 82’ Morioka door Ganvoula, 84’ Jaremtsjoe­k door Koita, 90+3’ Simon door Sylla.

DOELPUNTEN: 66’ Simon 1-0.

GELE KAARTEN: 63’ Dendoncker, 77’ Bronn, 88’ Verstraete.

TOESCHOUWE­RS: 20.000.

SCHEIDSREC­HTER: Wim Smet.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zoals gewoonlijk was coach Vanhaezebr­ouck cynisch over zijn spitsen: “Achter de goal zijn vier doden gevallen. Mensen die onze schoten pal in hun gezicht hebben gekregen.”
FOTO PHOTO NEWS Zoals gewoonlijk was coach Vanhaezebr­ouck cynisch over zijn spitsen: “Achter de goal zijn vier doden gevallen. Mensen die onze schoten pal in hun gezicht hebben gekregen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium