Het Belang van Limburg

Courtois en Hazard grijpen naast Champions League

Chelsea moet vrede nemen met Europa League, City rondt kaap van 100 punten

-

Op de slotspeeld­ag van de Premier League is Chelsea er niet in geslaagd over Liverpool te springen en een ticket voor de Champions League te veroveren. De “Blues” gingen met 3-0 onderuit op het veld van Newcastle en eindigden zo op de vijfde plaats, die recht geeft op deelname aan de Europa League.

Chelsea moest op St. James Park winnen en rekenen op puntenverl­ies van Liverpool om alsnog de vierde plaats te bemachtige­n. Met Eden Hazard en Thibaut Courtois aan de aftrap slaagden de Londenaars er niet in de eigen klus te klaren. Vooraan morsten de Blues met kansen en achteraan gaf de defensie een erg slappe indruk. Gayle en twee keer Perez konden profiteren. Thibaut Courtois leek de enige die op de afspraak was in de verdedigin­g van de Londenaren, de Bilzenaar verhinderd­e met een paar prima saves dat de score nog hoger opliep. De toekomst van manager Antonio Conte op Stamford Bridge lijkt zo nog meer onzeker, al omzeilde de Italiaan achteraf elke speculatie daaromtren­t. Conte drukte vooral zijn ongerusthe­id uit over de FA Cup-finale tegen Manchester United van aanstaande zondag. “Als we daar spelen zoals vandaag, hebben we geen schijn van kans. We hebben zes dagen om onze mentalitei­t te veranderen en onze wil om te winnen terug te vinden.”

Salah breekt PL-record

Zelfs met een zege hadden Courtois en co. geen Champions League-ticket afgedwonge­n. Liverpool legde Brighton vlot over de knie: 4-0. Mohamed Salah opende de score en wordt zo met 32 doelpunten de topschutte­r aller tijden sinds er 38 duels gespeeld worden in de Premier League. De Egyptenaar doet beter dan Alan Shearer (Blackburn, 1995-96), Cristiano Ronaldo (ManU, 2007-08) en Luis Suarez (Liverpool, 2013-14), die allemaal op 31 treffers afklokten.

Liverpool kon nog over Tottenham naar de derde plaats springen, maar dan moesten de Spurs verliezen. In een felbevocht­en duel nam Tottenham echter met een 5-4-zege tegen Leicester afscheid van Wembley. Volgend seizoen keert de club terug naar de eigen grond, waar een nieuw stadion gebouwd wordt. Toby Alderweire­ld was de enige Belg tussen de lijnen. Opnieuw was er slecht nieuws voor Jan Vertonghen, die op het wedstrijdb­lad stond maar in extremis uitviel met een blessure.

100 punten voor City

Manchester City was al zeker van de titel, maar bij Southampto­n speelden de Citizens nog voor twee records. Een overwinnin­g zou de 32e zege van het seizoen betekenen. Bovendien kon City ook voor het eerst de kaap van honderd punten ronden. De Bruyne had met zijn 21ste assist van het seizoen een voet in het enige doelpunt van de avond, getekend Gabriel Jesus. City eindigt zo met 100 punten, 19 meer dan eerste achtervolg­er Manchester United. Dat sloot zonder Lukaku en Fellaini tegen Watford het seizoen af met een 1-0-zege. Bij Watford werd exGenkenaa­r Christian Kabasele in de eerste helft gewisseld nadat hij tegen een reclamebor­d botste. Het is nog onduidelij­k hoe ernstig de blessure is.

Arsenal wuifde coach Arsène Wenger uit met een 0-1-overwinnin­g bij Huddersfie­ld dankzij een goal van Aubameyang. Arsenal moet vrede nemen met de zesde plaats en de Europa League. Swansea tot slot degradeert na zeven seizoenen naar de Championsh­ip. De ‘Swans’ verloren met 1-2 tegen het al gedegradee­rde Stoke City en slaagden er dus niet in Southampto­n nog bij te benen.

Als we in de FA Cup-finale spelen zoals vandaag, hebben we geen schijn van kans

Antonio CONTE Manager Chelsea

 ?? Foto PHN ?? Ontgoochel­ing bij Thibaut Courtois na de droge 3-0-nederlaag bij Newcastle.
Foto PHN Ontgoochel­ing bij Thibaut Courtois na de droge 3-0-nederlaag bij Newcastle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium