Het Belang van Limburg

Belgische hoop in bange dagen

Jago Geerts (18) pakt zijn eerste GP-podium

- Jürgen SCHROOTEN

Hij is nog maar net 18 jaar, hij combineert topsport met studies en hij is pas aan zijn eerste WK in de MX2 bezig. Toch zorgde Jago Geerts gisteren voor een stunt door tweede te eindigen in Letland. Zijn eerste GP-podium ooit. Een mooi eerbetoon ook aan dorpsgenoo­t Eric Geboers, die een week geleden overleed.

Vlak voor de start van de eerste reeks van de MX2 verzamelde­n alle rijders zich op de startgrid. Wat volgde was een pakkende minuut stilte, als eerbetoon aan Eric Geboers. Bijna alle rijders hadden een sticker met RIP Mr. 875 op hun nummerbord geplakt. Ook Jago Geerts. “Dat is wel het minste wat we konden doen”, vindt de tiener. “Ik heb Geboers niet persoonlij­k gekend, maar ik weet via mijn papa natuurlijk wel wie Eric was en wat hij allemaal voor de motorcross betekend heeft. Héél veel. Dit podium is dan ook een beetje voor hem.”

Aanvallen

In de MX2 werd de hegemonie van KTM na zes Grote Prijzen (vier zeges voor Jonass, twee voor Prado) gisteren eindelijk doorbroken. Met dank aan Thomas Kjer Olsen (1+2 in reeksen), de sterke Deen uit het Lommelse Husqvarna-team van Jacky Martens. WK-leider Pauls Jonass moest voor eigen volk tevreden zijn met de derde plek (1+5). En wie stond er tussen die twee te glunderen op het podium: Jago Geerts, die voor het Genkse Kemea Yamaha uitkomt.

“Na de kwalificat­ierace (waarin hij zaterdag vijfde werd, nvdr) dacht ik: hier is iets moois mogelijk als alles wat wil meezitten”, vertelt Geerts. Maar de tiener had geen meeval nodig, hij presteerde gewoon ijzersterk. In de eerste reeks knokte hij zich van plek 13 terug naar de vierde plaats. En in de tweede manche ging hij op het einde zelfs nog de strijd aan voor de winst. “Als je je goed voelt, moet je aanvallen. Ongeacht wie er voor je rijdt”, aldus Geerts. “Maar net toen ik mijn aanval op Olsen en Prado wou inzetten, maakte ik een fout. Het scheelde niet veel of ik lag tegen de grond. Gelukkig kon ik me nog net recht houden.”

Examen

Is dit podium een verrassing? Ja en nee. Ja, omdat Geerts een rookie is in de MX2. Nee, omdat de jonge Balenaar al langer bestempeld wordt als de Belgische hoop in bange dagen. In 2014 werd hij Europees kampioen 85cc, twee jaar later voegde hij daar een werelden Europese titel 125cc aan toe. “Om eerlijk te zijn: ik had voor het seizoen ook niet verwacht dat ik na zeven GP’s al op het podium zou staan. Het gaat snel, erg snel. Maar ja, als de kans zich voordoet, moet je die grijpen. Dit is mooi meegenomen, dat nemen ze me niet meer af.”

Het is geen geheim dat Geerts zich erg goed in zijn vel voelt op zanderige banen. Kegums is dan ook een van zijn favoriete circuits. Volgend weekend staat Teutschent­hal op het programma, een betonharde baan in voormalig Oost-Duitsland. “Dat zal een ander paar mouwen zijn”, beseft hij. “Al heb ik in de jeugdreeks­en ook goeie resultaten geboekt op harde banen. Ik ga nu ook niet te veel druk op mezelf leggen. 2018 is voor mij vooral een leerjaar. Al hoop ik natuurlijk dat ik hier of daar nog eens een podium kan meepikken.”

Geerts krijgt bij Kemea Yamaha dit jaar de mogelijkhe­id om z’n sport met studies te combineren. De Balenaar zit in zijn laatste jaar elektricit­eit-elektronic­a. Over een maand staan er examens op het programma. “In juni heb ik ook nog drie Grote Prijzen, dat wordt dus een zware maand. Ach ja, nog één keer doorbijten”, zegt een nuchtere Geerts.

 ?? Foto BAVO ?? Jago Geerts voelde zich als een vis in het water op de zanderige baan in Kegums. Na de race vierde hij zijn tweede plek met het Kemea Yamaha Team.
Foto BAVO Jago Geerts voelde zich als een vis in het water op de zanderige baan in Kegums. Na de race vierde hij zijn tweede plek met het Kemea Yamaha Team.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium