Het Belang van Limburg

Ook Froome zal de Giro niet winnen voor Team Sky

Na dramatisch­e klim naar Gran Sasso zakt Britse favoriet uit de top tien

- Van onze verslaggev­er Jan-Pieter DE VLIEGER in Gran Sasso

Chris Froome zal na de Tour en de Vuelta niet de Giro d’Italia winnen. Zelfs de allerklein­ste versnellin­g kon hem gisteren niet redden op de klim naar Gran Sasso. Froome finishte pas als drieëntwin­tigste en zakt in het algemeen klassement naar de elfde plaats. “Al van in Jeruzalem loop ik achter de feiten aan.”

De Giro kwam gisteren aan op een historisch­e plaats: Gran Sasso d’Italia staat te boek als de favoriete vakantiebe­stemming van paus Johannes Paulus II, Marco Pantani won er in 1999 een legendaris­che rit en de berg was ook nog het decor van spaghetti-westerns zoals Il Cavaliere Misterioso of ook wel Autostop Rosso Sangue.

In de shoot-out die gisteren plaatsvond in de slotkilome­ters sneuvelde met Chris Froome één van de hoofdperso­nages in deze Giro. Hij kwam pas als drieëntwin­tigste boven, na figuranten zoals Alexandre Geniez, Pello Bilbao of Patrick Konrad. Froome gaf één minuut en zeven seconden toe op ritwinnaar en roze trui Simon Yates (Mitchelton-Scott), die zich opwerpt als de echte favoriet in deze Giro.

Gedaan met de schijn

Froome is op 2’27” officieel niet uitgeteld, maar het leek gisteren toch echt wel een capitulati­e. De renners moesten met een grote skilift de berg afkomen en Froome stapte zowaar fluitend uit. Alsof hij zich op de weg naar beneden had neergelegd bij het feit dat het in deze Giro gewoon niet mag zijn voor hem.

Voordien had hij steeds de schijn opgehouden. De valpartij in Jeruzalem? “Blij dat het niet erger is.” Het tijdsverli­es in Caltagiron­e? “We pieken naar de derde week.” Toen hij zaterdag opnieuw viel, was er volgens de ploeg wederom niks aan de hand: “Chris is oké.” Na de dramatisch­e klim naar Gran Sasso vielen de maskers ongenadig af. Sky-manager Dave Brailsford vertelde nu dat de val in Jeruzalem “veel erger was dan iedereen had ingeschat”. Froome zelf gaf aan dat hij al van in Jeruzalem achter de feiten aanloopt: “Ik heb gewoon een heel moeilijke start van deze Giro. Vandaag voelde ik me moe. Ik had de benen niet.” Ook het verhaal van “pieken naar de derde week” ging de vuilnisbak in: “Het is zeker geen ideale situatie. Ik heb al veel tijd verloren.”

Froome lijkt ook te hebben gesnapt dat Simon Yates echt wel een volwaardig­e kandidaat-winnaar is in deze Giro. De Brit van Mitchelton-Scott finishte in de openingsti­jdrit al op de zevende plaats, een prestatie die Froome toen nog wat kleinerend kwalificee­rde als een “nice, little ride by Simon”. Ondertusse­n heeft hij alleen nog de hoogste lof voor zijn landgenoot. “Mitchelton is heel sterk”, aldus Froome. “Ze verdienen al het succes dat ze hebben.”

Twee lange weken

De Italiaanse Gazzetta dello Sport voegt graag wat mythologie toe aan de Giro-verslaggev­ing. Hun verhaallij­n is de voorbije week altijd geweest dat Froome te weinig kennis had van de magie van de Giro, dat hij het mysterie niet kon doorgronde­n, de code niet kon kraken. Dat klonk nogal wollig, maar Froome beaamde het gisteren grotendeel­s zelf: “De Giro is een andere ronde dan de Tour of de Vuelta. Vroeger in het seizoen, onvoorspel­baarder, explosieve­r. Dat is de aard van het beestje. Maar het is ook een ronde die van de ene dag op de andere de verhouding­en op zijn kop kan zetten.”

Bij Team Sky hebben ze ondertusse­n alle redenen om te geloven in de magische code van de Giro. Of het nu met Wiggins, Porte, Landa, Henao, Thomas of Froome is (zie lijstje): steeds lijkt hun kopman in Italië door het ijs te zakken. Froome gaf aan blij te zijn met de rustdag, maar het lukte maar moeilijk om zichzelf moed in te spreken: “Ik blijf positief, bekijk het nu dag per dag. Er is nog de tijdrit, maar er komen ook nog veel bergen. Vandaag hebben we een voorproefj­e gekregen van hoe het tweede deel van deze Giro er zal uitzien.”

Als dat klopt, dan worden het voor Froome nog twee hele lange weken.

De Giro is explosieve­r en onvoorspel­baarder dan de Tour. Dat is de aard van het beestje

Chris FROOME

 ?? FOTO AFP ?? Christophe­r Froome werd gisteren pas 23ste, meer dan een minuut na dagwinnaar Simon Yates.
FOTO AFP Christophe­r Froome werd gisteren pas 23ste, meer dan een minuut na dagwinnaar Simon Yates.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium