Het Belang van Limburg

Oranje boven

-

Na een geslaagd Wereldbeke­rdebuut in 2017 zakte de internatio­nale top afgelopen weekend opnieuw af naar Circuit Zolder, dat het decor vormde voor de vijfde en zesde wereldbeke­rmanche. Net als in de Zolderse EK-manches van een maand geleden drukten de Nederlande­rs hun stempel op het weekend. Laura Smulders en de Britse Bethany Shriever wonnen bij de dames, bij de heren kende Nick Kimmann een foutloos weekend.

Zoals verwacht speelden de Belgen in eigen land geen rol van betekenis. Bij de elite heren betekende de achtste finale telkens het eindstatio­n voor onze landgenote­n. In de finale op zaterdag stond er geen maat op de Nederlande­r Niek Kimmann. Hij liet de Fransman Sylvain André en zijn landgenoot Twan Van Gendt achter zich. Kimmann kon een dag later zelfs een perfect rapport voorleggen door na een snelle start opnieuw als eerste over de finish te knallen, deze keer voor de Fransman Joris Daudet en de Australiër Anthony Dean. “Een geweldig gevoel”, glunderde Kimmann. “Ik heb het hele weekend dezelfde startposit­ie aangehoude­n en dat heeft geloond. Na mijn winst op zaterdag wilde ik absoluut voor de twee op twee gaan. Man, ben ik blij dat dat gelukt is!” Dankzij zijn foutloze weekend staat Kimmann nog wat steviger aan de leiding in de tussenstan­d van de Wereldbeke­r. Hij leidt daarin voor de Fransen Daudet, André en Mahieu.

Bij de vrouwen moest de Belgische hoop Elke Vanhoof net als een jaar geleden geblesseer­d forfait geven. Zonder Vanhoof achter het starthek verpestte de verrassend­e Bethany Shriever op zaterdag het oranje feestje. De Britse bleef met Judy Baauw en de zussen Laura en Merel Smulders drie noorderbur­en voor in de finale.

Op zondag nam Laura Smulders revanche voor haar verloren finale een dag eerder. De Europese kampioene haalde het voor haar landgenote Judy Baauw en de Russische Natalia Afremova en onderstree­pte zo andermaal dat de Zolderse ondergrond haar als gegoten ligt. Tijdens de twee EKmanches van vorige maand in Terlaemen stond de 24-jarige Smulders ook al tweemaal op het hoogste schavotje. “Nochtans liep het niet van een leien dakje”, reageerde Smulders. “Het hele weekend had ik moeite met mijn starts, ik raakte te vaak het starthek. Ik wist dus dat als ik rustig zou blijven, het wel goed zou komen. Dat is uiteindeli­jk ook gelukt.”

In de stand om de Wereldbeke­r vergroot Smulders haar voorsprong op Judy Baauw tot 205 punten en is ze goed op weg om haar eindzege in die felbegeerd­e Wereldbeke­r te verlengen. Zolder betekende na St-Quentin in Frankrijk en Papendal in Nederland de laatste Europese halte van de Wereldbeke­r. Die kent op 29 en 30 september zijn twee slotmanche­s in het Argentijns­e Santiago del Estero. Tussendoor wordt er begin juni om de wereldtite­l gestreden in de Azerbeidzj­aanse hoofdstad Baku, begin augustus wordt het Europees kampioensc­hap gereden in het Schotse Glasgow.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Twan Van Gendt (148) vliegt voorbij David Graf (48), Arthur Pilard (130) en Joris Harmsen (921).
FOTO TOM PALMAERS Twan Van Gendt (148) vliegt voorbij David Graf (48), Arthur Pilard (130) en Joris Harmsen (921).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium