Het Belang van Limburg

Leenen outstandin­g Initia Hasselt naar finale play-offs

Valkenborg­h haalt de trekker over Sint-Truiden op één zege van nieuwe titel

- Ivo KWANTEN

Initia Hasselt heeft zich met een logische zege tegen een veredeld invallerst­eam van Visé geplaatst voor de finale van de play-offs. De thuisploeg holde in de beginfase even achter de feiten aan maar Buciuman en Köhlen keerden de rollen om. Initia leidde na 25 minuten al met 16-8 en kon toen al de voet van het gaspedaal halen. En dat deden de Hasselaren in de tweede helft waarin Visé veel te gemakkelij­k kon scoren en de schade wist te beperken tot drie doelpunten.

Bij Initia Hasselt hebben Vossen en Buciuman hun contract met een jaartje verlengd en maakte Cusumano zijn transfer naar Visé bekend.

HASSELT: Buciuman 8, Köhlen 7, Robyns 5, Houbrechts 2, Van Der Goten 3, Bogaerts 3, Van Criekinge 1, Cusumano 1. “Een draak van een wedstrijd”, aldus Bocholt-secretaris Jan Evens. Niemand die bij een 18-14score halverwege twijfelde aan de zege van Achilles. Na rust gingen Jerry, Vernooy, Schroeder en Tasevski zich steeds nadrukkeli­jker in de debatten mengen. Dat vertaalde zich vijf minuten voor inrukken in een 26-28-stand. In die slotfase eiste Valkenborg­h de hoofdrol op bij Bocholt. Met vier doelpunten hielp hij zijn ploeg alsnog aan de zege. Nadien werd bekend dat Martijn Vlijm volgend seizoen trainer wordt bij Sporting NeLo (Beneleague). De 59-jarige Nederlande­r volgt er Pascal Grossi op. Dit seizoen was Vlijm actief bij Hurry Up.

BOCHOLT: Wertelaers 1, Winters 7, Kooijman 3, Koninkx 2, Kittel 1, Valkenborg­h 5, Lamers 1, Spooren 6, K. Kedziora 5, Pucnik 1.

NELO: Vansloot 4, Habraken 2, Jerry 4, Tasevski 6, Vernooy 4, Schroeder 3, Vandebeeck 3, Lukkesen 2, Denert 3.

De kans dat Sint-Truiden voor het tweede jaar op rij kampioen wordt bij de vrouwen is erg groot. Zaterdag kunnen de Haspengouw­se dames thuis tegen Hasselt de kers op de taart zetten.

Initia bood in het eerste duel in een best of three 35 minuten uitstekend weerwerk, beperkte de schade tot één doelpunt maar moest dan toezien hoe Sint-Truiden onder impuls van Sarina Leenen het verschil maakte. “We verliezen niet van Sint-Truiden maar van Sarina Leenen”, sakkert Initiavoor­zitter Bruno Willems. “Met elf doelpunten en een half dozijn assists was zij wel degelijk de leading lady bij onze tegenstand­er.” T2 Werner Roef van Initia vond dat zijn ploeg het op defensief vlak liet afweten. “In Bocholt kwalificee­rden we ons voor de finale op basis van een sterke prestatie in verdedigin­g. Die discipline brachten we tegen nu niet op. Maar we zijn al heel blij met die twee finales dit seizoen.”

Eén keer knallen

“Zaterdag aanstaande in de eigen Trudo-arena nog één keer knallen, de titel pakken en een streep trekken onder mijn handbalcar­rière”, glundert Sarina Leenen, die na drie weken verplichte rust haar team op titelkoers zette. “De dokters hadden me spelen na die enkelbless­ure, opgelopen in de bekerfinal­e, afgeraden. Maar ik wilde zo graag en de kinesist gaf uiteindeli­jk groen licht. Ik ben blij dat de enkel het gehouden heeft en ik bijna de ganse match heb kunnen volmaken.”

Al was trainer Jo Delpire niet bepaald tevreden over de prestatie van zijn ploeg. “We waren veel te braaf in verdedigin­g, te weinig dreigend op een aantal posities en op die manier gaven we de tegenstand­er hoop. Maar het wordt tijd dat het seizoen afgelopen is. De reguliere competitie, de play-offs, het parcours in de beker en de Europabeke­r en de vele vriendscha­ppelijke wedstrijde­n en tornooien in het buitenland eisen hun tol. En dan hebben we het nog niet gehad over de meisjes die voor verschille­nde selecties werden opgeroepen. Rustmoment­en hebben we dit seizoen haast niet gekend. Tijd om het af te maken dus, geen haar op mijn hoofd dat aan een derde wedstrijd denkt.”

SCHEIDSREC­HTERS: Moeneclaey en Pondeville. HASSELT: Goossens 1, Hermans 2, Greven 3, Limpens 2, Mennicken 4, Michel 3, Nouwen, Smekens, Sillen 2, Willems, Vallen 3, Terwint 4, Dascula.

SINT-Truiden: Cochci, Vautmans, Claessens 5, Remels, Ghijsens 2, Budai 1, Putzeys, Marteleur 4, Castermans 7, Vandenberk, Van Praet, Schepkens, Leenen 11.

BADMINTON

Lianne Tan sneuvelt in kwartfinal­es -

Lianne Tan (BWF 115) heeft zaterdag in Medvode de kwartfinal­es van het Sloveens open badminton niet overleefd. Onze 27-jarige landgenote verloor van de Chinese Xuefei Qi (BWF 59), het topreeksho­ofd, in drie sets: 23-25, 21-15 en 21-9.

BEACHVOLLE­YBAL Koekelkore­n en Van Walle sneuvelen in achtste finales -

Dries Koekelkore­n en Tom van Walle hebben zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinal­es in het Zwitserse Luzern. De Belgische tandem verloor in de achtste finales tegen de Indonesiër­s Mohammad Ashfiya en Ade Rachmawan na een tiebreak: 18-21, 21-19 en 12-15.

BILJARTEN

Frédéric Caudron pakt achtste eindzege -

Frédéric Caudron heeft in Herstal voor de achtste keer in zijn succesvoll­e loopbaan de Beker van België driebanden gewonnen. In de finale versloeg hij Eddy Leppens met 3-2.

BOKSEN

Femke Hermans verovert WBO-titel -

Het Belgisch boksen is een derde wereldkamp­ioene rijker. Femke Hermans veroverde de vacante WBO-titel bij de supermidde­ngewichten (-76 kg) tegen de Duitse Nikki Adler. Met deze triomf schaart de 28-jarige Vlaams-Brabantse zich naast Delfine Persoon en Oshin Derieuw als mondiale titelhoude­rs.

KARATE

Zevende plaats voor De Vos -

In het Servische Novi Sad is de Hoeseltse Nele De Vos in de categorie tot -61kg zevende geworden. Na winst tegen opponenten uit Bosnië-Herzegovin­a en Bulgarije verloor ze in de kwartfinal­e in de laatste seconden tegen het Oekraïense nummer twee op de wereldrank­ing. In de herkansing­en verloor ze met 1-0 van een Sloveense.

TAEKWONDO

Achab verliest Europese titel -

Jaouad Achab heeft zijn Europese titel in de klasse -63 niet kunnen verlengen op het EK taekwondo in Kazan. Achab verloor in de kwartfinal­es van de latere bronzen medaillewi­nnaar Bradley Sinden met 13-27. Laura Roebben uit Vliermaal haalde de zestiende finales in de klasse -62. Roebben won haar zestiende finale van Polen, maar in de achtste finale was vice-Europees kampioen Calvo-Gomez uit Spanje te sterk. Roebben stijgt in de officiële ranking van de klasse -62 van plaats 53 naar plaats 40, dankzij haar gouden plak op de GP van Hamburg.

DUIVENSPOR­T

Zwarte zondag voor (Limburgse) duivenspor­t -

Gisteren (zondag) werden enkel de Limburgse duiven gelost in Laon, goed voor 220 reismanden, om 12u30 en 12u40, op de korte Frankrijkv­luchten terwijl al de anderen het lossen uitstelden naar vandaag (maandag). Het weer op de vluchtlijn was echter verschrikk­elijk slecht. Alles zat nagenoeg potdicht met (mot-)regen vanaf Couvin (Chimay). Gevolg is dat omstreeks 18 uur slechts een handvol duiven hun hok bereikten. Het gros van de melkers was razend. Zij eisen nu dat er sluitende afspraken worden gemaakt tussen de verschille­nde verzending­sdiensten en de KBDB Limburg.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Greven moet het afleggen tegen Leenen.
Foto RAYMOND LEMMENS Greven moet het afleggen tegen Leenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium