Het Belang van Limburg

Veilige tunnel gezaagd in mergelgroe­ve

Nieuwe ingang voor stabilisat­iewerken en beschermde vleermuize­n

- Eddy VANDOREN

In de ondergrond van de Lacroixber­g in Zichen-Zussen-Bolder heeft een gespeciali­seerd Nederlands bedrijf een nieuwe tunnel gezaagd. Zo wordt het gigantisch­e gangenstel­sel in de mergelgroe­ve beter toegankeli­jk tijdens werken om het veilig te houden en de groeve te stabiliser­en. Ook de beschermde vleermuize­n kunnen zo makkelijke­r binnen. “Tijdens de werken is een onvoorzien­e barst opgedoken, die moest extra gestut”, zegt grottendes­kundige Mike Lahaye.

“Het zagen van de nieuwe tunnel verliep vlotter dan verwacht, maar ook weer niet zonder slag of stoot”, vertelt Mike Lahaye, de ‘grottendes­kundige’ van de gemeente Riemst. “De aannemer moest een onvoorzien­e grote barst in de lengte van de tunnel opvangen en stutten met extra metalen draagbalke­n. Die balken steunen op hun beurt op onzichtbaa­r gemaakte muurtjes in de mergelwand­en. Al bij al heeft het bedrijf er acht werkdagen over gedaan om de verbinding te maken met het achterligg­ende gangenstel­sel. Hierdoor wordt het werken - met name het stabilisat­iewerk - in de ondergrond heel wat eenvoudige­r. We kunnen er nu met kleine graafmachi­nes en ander materiaal makkelijk binnen. Zelfs de verst gelegen gangen onder de Misweg en Waterstraa­t zijn nu snel en makkelijk te bereiken. Dat verhoogt uiteraard de algemene veiligheid.”

Grottenlop­ers

Mike Lahaye en zijn collega’s ‘grottenlop­ers’ inspectere­n geregeld de Riemstse ondergrond op scheuren en barsten in de wanden en plafonds en in de pilaren. De Lacroixber­g - genoemd naar de vroegere eigenaar van het gebied heeft het grootste gangenstel­sel. Nu en dan zijn er verzakking­en, komen brokken mergel los in de plafonds of sijpelt de bovengrond via de aardpijpen en schachten naar beneden. Het opruimen en stabiliser­en kan via het nieuwe Lacroix-getske voortaan heel wat sneller en eenvoudige­r.

Kolonies

“Ook de beschermde vleermuize­nkolonies zijn gediend met de nieuwe doorsteek”, meent burgemeest­er Mark Vos. “De duizenden diertjes hebben nu een bijkomende brede toegang waardoor er extra lucht naar de achterligg­ende gangen stroomt. Dat is volgens het agentschap Natuur en Bos erg bevorderli­jk voor hun leefwereld. Om die reden hebben zij dit werk ook voor 80 procent gefinancie­rd met 27.000 euro.”

Via het Lacroix-getske kunnen we nu met kleine graafmachi­nes naar de verst gelegen gangen Mike LAHAYE Grottendes­kundige

 ?? Foto EVA ?? “Via de nieuwe ingang worden de stabilisat­iewerken heel wat eenvoudige­r”, toont Mike Lahaye.
Foto EVA “Via de nieuwe ingang worden de stabilisat­iewerken heel wat eenvoudige­r”, toont Mike Lahaye.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium