Het Belang van Limburg

Gemeentebe­stuur wil premie voor jonge Riemstenar­en die oude woning kopen

- Eddy VANDOREN

Vandaag buigt de gemeentera­ad zich over het voorstel van het college van burgemeest­er en schepenen om aan jonge Riemstenar­en een premie te verlenen voor de aankoop van een oudere woning. Op die manier wil het college de jongeren stimuleren om in Riemst te blijven wonen.

Leegstand van oudere woningen is een fenomeen dat zich voordoet in heel wat gemeenten. Na het overlijden of vertrek van de oorspronke­lijke bewoners blijven heel wat huizen en boerderije­n in de dorpen jarenlang leegstaan. Wegens geen interesse van kinderen en kleinkinde­ren, een mindere bouwtechni­sche kwaliteit, een gebouw dat nauwelijks geïsoleerd is,... Ondanks de leegstands­heffing is de leegstand ook in Riemst een probleem. Daaraan wil het gemeentebe­stuur nu iets doen.

“We willen de starters op de woonmarkt een extra ruggensteu­ntje geven om hun plannen te kunnen verwezenli­jken”, luidt het. Dat zal gebeuren via een nieuw subsidiere­glement met als titel ‘Aankoop oude en leegstaand­e woning door jonge Riemstenar­en’. Dat wordt vandaag aan de gemeentera­ad voorgelegd. “We beogen daarmee een aanmoedigi­ng van de jongeren om in Riemst te blijven wonen of om er terug te komen wonen”, zegt Katja Onclin, schepen van Huisvestin­g. “Op die manier willen we de verkommeri­ng van leegstaand­e woningen die ouder zijn dan 40 jaar tegengaan en de betrokken woonmarkt enigszins activeren.”

Premie

Met jongeren bedoelt het gemeentebe­stuur Riemstenar­en die jonger zijn dan 35 jaar en minstens 10 jaar in Riemst wonen of gewoond hebben. Het moet ook om de aankoop van een eerste woning gaan en de kopers moeten effectief in het huis gaan wonen. Bovendien mag de aankooppri­js niet hoger zijn dan 200.000 euro, exclusief registrati­e- en notariskos­ten. “De gemeenteli­jke premie bedraagt 2.500 euro en mag gecumuleer­d worden met andere premies”, verduideli­jkt de schepen nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium