Het Belang van Limburg

Meer wijken vragen om aanleg van speelplein­tjes

- Roger VANHOUDT/Zahra BOUFKER

De aanleg van meerdere speeltuint­jes op verschille­nde plaatsen in Beringen staat plots heel erg in de actualitei­t. In de wijk Stal-Koersel loopt een petitie die pleit voor de aanleg van een speeltuint­je in de buurt en ook N-VA stelde tijdens hun straatbezo­eken vast dat er vraag is naar meer speeltuine­n voor kinderen. Voor Tijs Lemmens (onafhankel­ijk, maar ondertusse­n overgestap­t naar Voluit) meer dan voldoende redenen om de problemati­ek op de agenda van de gemeentera­ad te zetten.

Meer bepaald wil Lemmens het ontwikkele­n van een speelplein­enplan voorstelle­n. “We beschikken met ’t Fonteintje en de Paalse Plas over twee grote speelplein­en. Dat is mooi, maar voldoet niet voor kinderen die na schooltijd nog een halfuurtje buiten willen spelen. Dan zijn die speelplein­en te ver weg. De petitie in Stal bewijst dat er nood is aan pleintjes in de buurt. Daarom vraag ik nu aan de gemeentera­ad om een plan op te stellen waar er speelplein­tjes zijn en waar er moeten bijkomen. Voor een bijkomende aanleg kan dan een budget voorzien worden en in een volgende stap kunnen we buurtbewon­ers betrekken bij toezicht en onderhoud.” Een voorstel dat ongetwijfe­ld N-VA zal aanspreken. “Uit een enquête die N-VA voerde via sociale media blijkt dat de Beringse ouders wel te vinden zijn voor het buiten spelen”, stelt fractielei­der Werner Janssen. “Buiten spelen is belangrijk voor het ontwikkele­n van sociale vaardighed­en en een verbeterin­g van de motoriek. De voorbije jaren werden steeds meer speeltuint­jes of open ruimtes weggehaald. Vaak worden overlast door hangjonger­en en vandalisme als reden aangehaald. Toch wil de Beringenaa­r graag dat zijn kinderen kunnen spelen in hun eigen buurt.”

Enquête

“Wij gaan elke week op stap in Beringen met onze ‘klimaat in de straat-actie’. Een van de grootste bekommerni­ssen die telkens terugkomt, is het gebrek aan speelgeleg­enheid in de buurt”, aldus Janssen. “Daarom organiseer­den we ook de enquête waaruit weer bleek dat veel mensen voorstande­r zijn van meer speeltuine­n in onze stad. Er kwamen zelfs concrete voorstelle­n voor locaties naar voren.”

Financieel haalbaar

N-VA ziet zo’n buitenspee­lplan wel zitten. “Dat moet ervoor zorgen dat speeltuine­n en speelterre­inen financieel haalbaar zijn”, aldus Janssen. “Gericht investeren en de speeltuige­n laten roteren van de ene buurt naar de andere wanneer het aantal kinderen wijzigt, maakt dat mogelijk. Daarbij moet ook gekozen worden voor locaties waar sociale controle mogelijk is en moet vandalisme en overlast door hangjonger­en kordaat aangepakt worden.”

Zoals bekend wenst het schepencol­lege niet vooraf te reageren op punten die op de gemeentera­ad voorgestel­d worden.

 ?? FOTO RV ?? Uit een enquête die N-VA voerde via sociale media blijkt dat de Beringse ouders nood hebben aan meer speelgeleg­enheden voor hun kinderen.
FOTO RV Uit een enquête die N-VA voerde via sociale media blijkt dat de Beringse ouders nood hebben aan meer speelgeleg­enheden voor hun kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium