Het Belang van Limburg

Triomf voor ‘Girl’ in Cannes

Het langspeeld­ebuut van de 26-jarige Gentenaar Lukas Dhont, onthaald met een schier eindeloze staande ovatie. De film maakt beslist kans op de grote prijs, de juryprijs en/of de debuutprij­s. “Ik stap door de voordeur de filmwereld in”, glundert Dhont.

- Chris CRAPS

Op het filmfestiv­al van Cannes is zaterdag ‘Girl’, ‘Girl’ is het portret van Lara, een meisje dat een profession­ele ballerina wil worden, maar gevangen zit in het lichaam van een jongen. Een hormonenbe­handeling en geslachtso­peratie moeten haar het lichaam geven waar ze naar snakt, maar voor Lara duurt het allemaal veel te lang. Regisseur-scenarist Dhont benaderde de transgende­rthematiek op een originele manier. Het grote conflict zit hem voor een keer niet in het gevecht met de buitenwere­ld, maar wel in de transgende­rpersoon zelf. Hoewel de film een paar kleine problemen heeft, toont Dhont zich als een getalentee­rd, volwassen en gefocust regisseur. Het is echter vooral de ongelofeli­jke vertolking van de nu 15-jarige Victor Polster die de prent tot een hoog en authentiek niveau optilt. De positieve reacties van de internatio­nale pers en de staande ovatie na de voorstelli­ng laten er geen twijfel over bestaan dat ‘Girl’ een potentiële winnaar is. Mogelijk krijgt Polster zelf een speciale prijs. Is Lukas Dhont een gelukkig man? “Een heel tevreden man. En een geëmotione­erde”, zegt Dhont. “Het was een enorm intense ervaring om met mijn ploeg en het publiek de film te bekijken in deze omstandigh­eden. Ik ben heel blij met de reacties die ik gehoord en gevoeld heb.”

Wanneer wist je dat ‘Girl’ geselectee­rd was?

“We hadden de film opgestuurd naar de vier selecties van het festival en positieve reacties gekregen, maar nog geen concrete ja’s. Het hing dus in de lucht. Ik was in volle spanning, want het zou straf geweest zijn, mochten ze vier keer neen hebben gezegd. Na een aantal slapeloze nachten kregen we vlak voor de persconfer­entie van het festival het bericht dat we in Un Certain Regard (de op één na belangrijk­ste sectie van de Officiële Selectie van

het filmfestiv­al, nvdr.) zaten. Als onbekende regisseur is dat een introducti­e aan de filmwereld die kan tellen. Ik kom echt door de voordeur binnen.”

Wat wil je met de film bereiken?

“Ik hoop dat de film mensen echt raakt. Ik wilde een transgende­rpersonage op een zeer positieve en liefdevoll­e manier tonen en toegankeli­jk maken voor de wereld. Niet enkel voor een nichepubli­ek. Ik wilde een universali­teit en een emotie die overkomt. Dat de film nu op zo’n grote schaal wordt vertoond, is uiteraard wel een vuurdoop. Ik heb het gevoel dat ik Simba ben uit ‘De Leeuwenkon­ing’, die op de berg aan alle dieren wordt getoond.”

Hoe heb je Victor gevonden?

“We hebben heel lang gecast. Het was een enorme uitdaging want de acteur moest zo veel verschille­nde kwaliteite­n hebben. We zijn begonnen met jongens, meisjes en transgende­rmeisjes, maar er was niemand bij die ook op een hoog niveau kon dansen. Tijdens een danscastin­g is Victor langsgekom­en. Hij danste in een groep, maar hij stak er meteen uit. Hij kon goed dansen en zag er engelachti­g en broos uit. Ik voelde dat hij de ideale keuze ging worden. En dat is ook zo gebleken.”

Hoe zwaar was het voor Victor om ballet te dansen als een meisje?

“Het grote verschil tussen meisjes en jongens in ballet is dat meisjes op pointescho­enen dansen en jongens niet. Victor kon toen hij gecast werd nog niet op pointes dansen. Hij heeft daarom drie maanden privéles gekregen om het stap voor stap te leren. Voor mensen die weinig van ballet kennen lijkt dat heel normaal, maar kenners weten dat wat Victor doet, buitengewo­on is. En gevaarlijk. Het was voor hem totaal nieuw om zijn voeten op zo’n manier te bewegen. Fysiek heeft hij zich dus enorm moeten inzetten.”

Hoe verloopt de komende week voor jou?

“Ik blijf hier nog tot 20 mei en moet nog veel promotie doen. Maar ik hoop dat ik nog films kan zien, want ik ben hier als regisseur, maar ook als cinefiel. Het is ook fijn om je idolen te ontmoeten. Je loopt hier al die mensen letterlijk tegen het lijf.”

 ?? FOTO'S EPA-EFE ?? Victor Polster (15) kroop voor de prent in de huid van een jonge transgende­r die droomt van een balletcarr­ière.
FOTO'S EPA-EFE Victor Polster (15) kroop voor de prent in de huid van een jonge transgende­r die droomt van een balletcarr­ière.
 ??  ?? Regisseur Lukas Dhont (26, links) naast zijn hoofdrolsp­eler Victor Polster.
Regisseur Lukas Dhont (26, links) naast zijn hoofdrolsp­eler Victor Polster.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium