Het Belang van Limburg

De vendetta van Netta

-

Blij dat de mensen voor iets ‘anders’ hebben gekozen. Zo reageerde de 25-jarige Netta op haar overwinnin­g van het Songfestiv­al. ‘Toy’ is geen muziekje van dertien in dozijn, zeker als je de kitscherig­e act en de kleurrijke verschijni­ng van de zangeres erbij ziet. De vakjury had het niet meteen op zulke vederlicht­e kakelpop begrepen en gaf duidelijk de voorkeur aan gedegen songs zoals die van Oostenrijk en Zweden. Maar het publiek dacht daar anders over. De roep om meer rechten voor vrouwen die in ‘Toy’ verscholen zit, werd in deze #metoo-tijden tot ver buiten Europa geapprecie­erd.

Publiek vs. vakjury

Het contrast tussen de jury- en de publiekspu­nten zorgde ervoor dat het 63ste liedjesfes­tijn eindigde als een thriller. Eén voorbeeld: Italianen Ermal Meta en Fabrizio Moro bengelden zowat de hele avond aan de staart van het klas- sement, maar toen Jan Modaal bijzonder grillig bleek te stemmen maakten ze plots alsnog kans op de overwinnin­g. Uiteindeli­jk kwam Italië publieksst­emmen tekort, maar hun vijfde stek in de eindstand was een ommezwaai van formaat.

Tegelijk kregen vakjurylie­velingen Oostenrijk, Zweden en Duitsland er zwaar van langs. Zij zagen hun voorsprong almaar slinken en zo werd het toch nog een robbertje tussen de Israëlisch­e Netta en de Cypriotisc­he Eleni Foureira. Netta die van zichzelf zegt dat ze in haar jeugd nooit tot de favorieten behoorde en op school steevast werd buitengesl­oten. Eleni die met haar slangenlij­f aantoonde dat sexy nog altijd verkoopt. De acts van Israël en Cyprus behoorden meteen tot het opvallends­te wat er in Lissabon op het podium kwam. Oké, de Oekraïners staken een trap in de fik, Estland spendeerde 65.000 euro aan een jurk en de Finse Saara Aalto hing onderstebo­ven aan een rad te zingen. Veel gekker werd het evenwel niet. Het Songfestiv­al van rariteiten als monstermas­kers en melk karnende deernes lijkt verleden tijd en vervangen door een uitgesprok­en gevarieerd aanbod aan stijlen. Van opera over popsongs en country tot zelfs heavy metal: het was er zaterdagna­cht allemaal. Netta zette iedereen feestelijk een neus, precies twintig jaar nadat Dana Internatio­nal voor het laatst het Songfestiv­al naar Israël bracht. Netta klaart die klus opnieuw, tot grote vreugde van Israël, dat net nu zijn 70ste verjaardag viert. In Tel Aviv werd de overwinnin­g dan ook tot in de vroege uurtjes gevierd.

Op school was ze een gepest dikkerdje, maar afgelopen weekend nam Netta Barzilai klinkend revanche. Dankzij een act die eruit sprong, een dansbare song met een boodschap en de steun van het publiek zette de volslanke Israëlisch­e de concurrent­ie feestelijk een neus.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium