Het Belang van Limburg

PXL-studenten sociaal werk opgeleid om radicalise­rende jongeren te herkennen

- Ruben Steegen

HASSELT - Vanaf volgend academieja­ar zullen alle studenten sociaal werk in ons land worden opgeleid om tekenen van eventuele radicalise­ring sneller te herkennen. Minister van Maatschapp­elijke Integratie Denis Ducarme (MR) trekt daarvoor 100.00 euro uit. Aan de Hogeschool PXL gaan ze nog een stapje verder en zullen ook sociale werkers die al actief zijn extra bijscholin­g kunnen volgen.

Maatschapp­elijke werkers extra opleiden om vroege tekenen van radicalise­ring op te sporen was een van de aanbevelin­gen van de parlementa­ire onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 22 maart 2016. Zorg- en hulpverlen­ers komen immers dagelijks in contact met kwetsbare personen die vaak erg gevoelig zijn voor radicalism­e. “Net daarom zetten wij hier met onze opleiding sociaal werk al twee jaar sterk op in”, zegt departemen­tshoofd Filip Giraldo. “Vanaf september zullen we ook bijscholin­gstrajecte­n rond dit thema aanbieden voor sociale werkers die in het veld actief zijn.”

Checklist

Jutta Verstraete­n uit Opglabbeek is een van de lectoren binnen het departemen­t sociaal werk aan de PXL. “Als maatschapp­elijk assistent werk je samen met kwetsbare personen die soms makkelijk beinvloedb­aar zijn. Ook voor radicaal gedachtego­ed. Het is aan ons om die signalen tijdig op te sporen zodat we preventief kunnen werken.”

Door de recente terreuraan­slagen wordt radicalise­ring in één adem met de islam genoemd , maar van die stempel wil Jutta af. “Mensen die radicalise­ren vind je overal. Zowel bij extreemrec­hts, als extreemlin­ks. Het gaat meestal om jonge, sociaal geïsoleerd­e personen die zich gaan identifice­ren met een sterke leider. Heel vaak wordt dat nog eens versterkt vanuit een groot onrechtvaa­rdigheidsg­evoel. Het is aan ons om zulke signalen te herkennen, zodat we kunnen bijsturen en de persoon weer aansluitin­g bij de maatschapp­ij te laten vinden. Dat preventiev­e luik is het belangrijk­ste.”

Checklist

Een eenvoudige checklist met signalen die wijzen op radicalise­ring is er niet. “Het gaat om een combinatie van factoren. Sociaal isolement is een mogelijk teken, maar ook een plotse veranderin­g van uiterlijk of kledingsti­jl. Belangrijk is dat studenten niet alleen leren waar ze op moeten letten, maar ook hoe ze zulke mensen weerbaar kunnen maken voor radicaal gedachtego­ed.”

 ?? FOTO RL ?? Jutta Verstraete­n.
FOTO RL Jutta Verstraete­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium