Het Belang van Limburg

Stad betaalt om voortuin te ontharden

Warmer in Hasselt dan in omliggende gemeenten

- Caroline VANDENREYT

Hasselt gaat de strijd aan met het beton, de asfalt en tegels die onze voortuinen sieren. “We willen mensen aanzetten tot ontharding”, benadrukt schepen Joost Venken. “Want die verharding helpt er mee voor zorgen dat de hitte in de stad blijft hangen en dat stormwater moeilijker weg kan. Daarom organisere­n we een wedstrijd waarmee inwoners 1.000 euro kunnen krijgen om hun voortuin te vergroenen.”

Een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (VITO) heeft uitgewezen dat het in het centrum van Hasselt op zonnige dagen tot zes graden warmer kan zijn dan in de omliggende landelijke gebieden. “Op warme dagen veranderen stedelijke gebieden door (onder meer) alle verharde oppervlakt­es aan de huizen in echte hitte-eilanden. Vergroenin­g zorgt voor afkoeling en trekt tegelijker­tijd vogels en insecten aan. Wat alleen maar goed kan zijn voor de biodiversi­teit”, zegt schepen Joost Venken.

“Daarnaast kan het regenwater ook minder weg door die verharding, waardoor je meer overstromi­ngen krijgt bij stormweer. En dat soort weerfenome­nen gaat door de klimaatsve­randering alleen maar toenemen. Het water kan niet in de bodem sijpelen en komt dus in de riolering terecht. En die kan dat niet aan. Los daarvan is een groene voortuin een veel aangenamer gezicht in de wijk.”

Verzegelin­g

Dus wil Hasselt de Hasselaren aanzetten om die verharding - de zogenaamde kleinschal­ige bodemverze­geling - een kopje kleiner te maken en te vervangen door een groen alternatie­f. Wat overigens niet hoeft te betekenen dat mensen hun parkeerpla­atsen moeten opofferen. “Vergroenin­g kan perfect zonder verlies van parking. Het idee is geïnspiree­rd op de Vlaamse Dikke Truiendag, maar wij willen een stap verder gaan en voor een permanent resultaat zorgen. We hebben ook specifiek gekozen voor de voortuinen, zodat iedereen er iets aan heeft. Ook de mensen die voorbij het huis passeren.” Tot 31 augustus kunnen Hasselaren een dossier indienen bij de milieudien­st: met een ontwerp van de nieuwe voortuin, de beplanting die ze willen en een foto van de huidige situatie. “Zo kunnen we ook de gevolgen voor de biodiversi­teit van de plannen beoordelen. Alleen voortuinen die voor minstens 50 procent verhard zijn, komen trouwens in aanmerking. De tien beste voorstelle­n krijgen 1.000 euro om het uit te voeren.”

Inspiratie

En de Hasselaren die al milieubewu­st een groene oprit liggen hebben? “Het zou een beetje sneu zijn voor wie het nu al goed doet als we ook niet aan hen denken. Vijf van hen krijgen 50 euro om de tuin verder te onderhoude­n. Die wedstrijd loopt tot eind juni.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “We willen inwoners aanzetten om hun voortuin te ‘ontharden’ en te vervangen door groen”, zegt Joost Venken.
FOTO SVEN DILLEN “We willen inwoners aanzetten om hun voortuin te ‘ontharden’ en te vervangen door groen”, zegt Joost Venken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium