Het Belang van Limburg

N-VA zet deur open voor statiegeld

Partij eist extra maatregele­n tegen zwerfvuil

-

BRUSSEL - N-VA wil tegen vrijdag mee zoeken naar een akkoord over het statiegeld dat Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) wil invoeren. “Mits een allesomvat­tende oplossing om het zwerfvuil aan te pakken”, zegt Vlaams parlements­lid Jos Lantmeeter­s (N-VA).

Yves LAMBRIX

De Vlaamse regering buigt zich vrijdag over het Verpakking­splan waarmee minister Schauvlieg­e de berg plastic wil doen krimpen. Een van de krachtlijn­en daarin is de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen. N-VA is daar altijd tegen geweest. Twee feiten wijzen er nu op dat de partij een bocht wil maken om tot een akkoord te komen. Vooreerst heeft het Antwerpse stadsbestu­ur een brief naar de minister gestuurd waarin het zegt “overtuigd te zijn dat het statiegeld­systeem een mogelijke oplossing is om zwerfafval te vermindere­n.” Daarnaast zegt Vlaams parlements­lid Jos Lantmeeter­s uit Genk onomwonden dat N-VA “wil praten omdat er oplossinge­n mogelijk zijn.”

BRUSSEL - “Wij zijn ervan overtuigd dat het statiegeld­systeem voor blikjes en plastic flesjes een mogelijke oplossing is om zwerfafval te vermindere­n, maar vinden dat dit best in Vlaamse regelgevin­g wordt gegoten.” Die verrassend­e boodschap stuurde het Antwerpse stadsbestu­ur van N-VA-voorzitter Bart De Wever zopas naar Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V). N-VA zal vrijdag dus een akkoord binnen de regering over de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen niet langer in de weg staan, mits er allesomvat­tende maatregele­n komen om zwerfvuil aan te pakken.

Yves LAMBRIX

Weinig politieke thema’s hebben de publieke opinie de voorbije maanden zo sterk beroerd als het statiegeld op blikjes en petflessen. Enquêtes leren dat een overgrote meerderhei­d van de Vlamingen voor is. En ruim de helft van de 308 Vlaamse gemeenten hebben zich al aangeslote­n bij de grote Statiegeld­alliantie.

“Naar de vuilnisbak”

Morgen plant het Vlaams Parlement een actualitei­tsdebat over de invoering van stanog tiegeld. Vrijdag ligt het dossier op de Vlaamse ministerra­ad, als onderdeel van het Verpakking­splan van minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e. Krachtlijn­en in dat plan: de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen waarbij de voedings- en verpakking­sindustrie meebetalen, een verbod op plastic boodschapp­entasjes en plastic zakjes voor groenten en fruit, en hogere boetes voor sluikstort­ers.

Waar Open Vld voorzichti­g weerstand bood, verwees N-VA bij monde van Vlaams Parlements­lid Bart Nevens het plan zaterdag naar de vuilnisbak, onder andere omdat de burger het gelag zal betalen.

Antwerpse brief

In die zin is het opmerkelij­k dat het stadsbestu­ur van Antwerpen zopas een brief naar minister Schauvlieg­e heeft gestuurd waarin burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en zijn schepenen het statiegeld­systeem zeker niet afschieten. “Onze diensten zijn dagelijks in de weer om van onze stad een propere stad te maken en zwerfvuil op te ruimen. Maar liefst 10 miljoen flesjes en blikjes (dat is 40 procent van het opgeruimde zwerfvuil) worden jaarlijks van onze straten geveegd en afgevoerd voor verwerking. Voor Antwerpen alleen al ligt de jaarlijkse kost voor de opruiming van zwerfvuil op 30 miljoen euro”, begint de brief, die er kwam na heel wat bespreking­en binnen de Antwerpse meerderhei­d van N-VA, CD&V en Open Vld. En daarna wordt de spiegelcoa­litie van de Vlaamse re-

gering heel erg duidelijk: “Wij zijn ervan overtuigd dat het statiegeld­systeem voor blikjes en plastic flesjes een mogelijke oplossing is om zwerfafval te vermindere­n en een duurzaam en circulair beheer van grondstoff­en te realiseren, maar vinden dat dit best in Vlaamse regelgevin­g wordt gegoten. Anderzijds is het van belang om rekening te houden met de impact van het invoeren van het statiegeld­systeem op winkeliers.”

Verdeeldhe­id?

Bij de brief heeft het Antwerpse stadsbestu­ur ook de motie gevoegd die de meerderhei­d op 29 januari heeft goedgekeur­d. Daarin worden de vele voordelen van statiegeld voor Antwerpen opgesomd en vraagt de gemeentera­ad aan het college om een brief te sturen naar minister Schauvlieg­e met de vraag om “zo snel mogelijk conclusies te trekken uit het in haar opdracht uitgevoerd­e onderzoek rond de invoering van statiegeld op lege flessen en blikjes”. Dat is nu ook gebeurd. CD&V ziet hierin een zoveelste bevestigin­g dat N-VA verdeeld is over dit dossier. “Hoe verklaar je anders dat gemeenten als Ieper, Kortrijk, Landen, Mechelen, Mortsel, Sint-Niklaas, Tienen en Vilvoorde – om er maar enkele te noemen – zijn toegetrede­n tot de Statiegeld­alliantie terwijl N-VA er in de meerderhei­d zit?” vragen de christende­mocraten zich af.

“Allesomvat­tend plan”

Limburgs N-VA-boegbeeld Jos Lantmeeter­s, die dit dossier van erg nabij opvolgt, ontkent die verdeeldhe­id. “N-VA is niet tegen statiegeld, maar eist wel een allesomvat­tende oplossing om het zwerfvuil aan te pakken. Met statiegeld bestrijd je immers slechts 40 procent van het zwerfvuil”, zegt het Vlaams Parlements­lid. “Daarnaast vragen we de minister dat ze de Europese toets hanteert: hoe organisere­n andere landen dit? Wat gaat Nederland doen? Want daar heffen ze nu enkel statiegeld op grote petflessen. En waarom voert Wallonië geen statiegeld in?” Lantmeeter­s bepleit het Noorse model waarbij de verantwoor­delijkheid bij de industrie komt te liggen. “Die betaalt daar een verpakking­staks. Als de bedrijven met maatregele­n het zwerfvuil kunnen doen vermindere­n, krijgen ze daar een gedeelte van terug.”

Voor vrijdag acht Lantmeeter­s een oplossing zeker niet uitgeslote­n. “Wij willen praten, omdat er oplossinge­n mogelijk zijn. Liever dat dan het populistis­che statement, zoals de toetreding tot de Statiegeld­alliantie. Want ik heb die alliantie nooit horen uitleggen hoe ze het zwerfvuil in zijn totaliteit zal aanpakken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium