Het Belang van Limburg

Test van 950 euro waarschuwt ouders voor erfelijke ziektes

Koppels kunnen zich nog voor zwangersch­ap laten screenen

- Joos MEESTERS

HASSELT - De kans op meer dan honderd erfelijke aandoening­en opsporen nog voor een koppel aan kinderen begint. Dat is het doel van een test die momenteel ontwikkeld wordt en mogelijk eind dit jaar al op de markt zal zijn. “Tot nu testen we pas na de geboorte of erfelijke ziektes aanwezig zijn bij een kind, in de toekomst willen we proactief te werk gaan”, zegt professor Eric Legius, hoofd van het Centrum Menselijke Erfelijkhe­id van de KU Leuven.

Nederlands­e koppels met een kinderwens kunnen vanaf deze week bij zes huisartsen in Groningen en Friesland terecht voor een zogenaamde preconcept­iescreenin­g, die het risico op erfelijke aandoening­en in kaart wil brengen. En ook in ons land wordt er hard gewerkt aan een nieuwe test voor toekomstig­e ouders. Die zal ten vroegste eind dit jaar worden aangeboden door verschille­nde genetische centra en zal meer dan honderd erfelijke aandoening­en opsporen.

Mucoviscid­ose

“Het gaat dan om zogenaamd autosomaal recessieve aandoening­en”, zegt professor Eric Legius. “Beide ouders kunnen drager zijn van een erfelijke ziekte, zonder dat ze zelf symptomen vertonen of zelfs weten dat ze drager zijn. Maar als ze beiden een defecte genkopie doorgeven, komt de ziekte bij hun kind wel tot uiting.” Die kans is een op de vier, ongeacht het geslacht van het kind. Daarnaast is er vijftig procent kans dat kinderen net als de ouders drager zijn, maar geen symptomen vertonen. Een bekend voorbeeld van dergelijke autoso- maal recessieve aandoening­en is mucoviscid­ose, waarbij taai slijm de ademhaling en spijsverte­ring blokkeert. “Maar ook de spierziekt­e spinaal musculaire atrofie en verschille­nde stofwissel­ingsziekte­n kunnen we met zo’n test opsporen”, zegt Legius. “Het zijn ernstige ziekten die een grote impact kunnen hebben op het leven van een kind.”

Vroeger ingrijpen

Het is voor het eerst dat zo’n screening voor iedereen toegankeli­jk zal zijn. “Tot nu gingen we bij het opsporen van dat soort ziektes reactief te werk”, zegt Legius. “Er werd alleen getest na de geboorte van een kind. Met die informatie konden we ouders genetisch advies geven om herhaling te voorkomen bij eventuele volgende kinderen. Maar nu willen we een stap vroeger ingrijpen. De bedoeling is om bij koppels die nog geen kinderen hebben potentieel risico vast te stellen.”

“Genetisch onderzoek is in volle evolutie. Tot voor kort was het niet mogelijk om voldoende aandoening­en op te sporen voor een aannemelij­ke kostprijs. Nu hebben we een omslagpunt bereikt waarop het wel mogelijk moet zijn om meer dan honderd ziektes op te sporen voor een betaalbare prijs.” In Nederland kost de test 950 euro per koppel. “In ons land zal de kostprijs in dezelfde lijn liggen. In eerste instantie zal er nog geen terugbetal­ing zijn, later hopelijk wel.”

In principe kan elk koppel baat hebben bij de test, zegt Legius. “We vermoeden dat we in eerste instantie mensen zullen zien die zijn doorverwez­en door een gynaecoloo­g of huisarts. Ook men-

Beide ouders kunnen drager zijn van een erfelijke ziekte, zonder dat ze dat weten. Maar als ze beiden een defecte genkopie doorgeven, is hun kind wel ziek

prof Eric LEGIUS

sen die al in behandelin­g zijn in fertilitei­tscentra zullen wellicht eerder geneigd zijn om zich te laten testen.”

Ethische vraagstukk­en

Ouders bij wie er risico is om een erfelijke aandoening door te geven, zullen vroeg of laat met ethische vraagstukk­en geconfront­eerd worden. “Deze test zal geen verplichti­ng zijn. Aanstaande ouders moeten er zelf voor kiezen. Het is belangrijk dat ze weten welke aandoening­en wel en niet worden opgespoord. Want al bij al gaat het nog altijd om een klein percentage van erfelijke ziektes. Het is dus zeker geen test die een perfect kind garandeert.” Koppels die op de hoogte

zijn voordat ze aan kinderen beginnen, kunnen er rekening mee houden. “Zo is het bijvoorbee­ld mogelijk om bij proefbuisb­evruchting embryo’s te testen en alleen diegene zonder de aandoening terug te plaatsen”, zegt Legius.

Het proefproje­ct in Nederland verloopt via zes huisartsen. Ook in ons land kan er een rol zijn weggelegd voor de huisdokter­s. “De introducti­e van de test en de bloedafnam­e kan zeker gebeuren door huisartsen. Ook gynaecolog­en kunnen daarin een rol spelen. Als blijkt dat beide partners drager zijn van een ziekte, kunnen ze doorverwez­en worden naar een genetisch centrum”, zegt Legius.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium