Het Belang van Limburg

“Over het pensioen met punten worden veel leugens verkocht”

Professore­n roepen regering op om vertrouwen te herstellen

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Het pensioen met punten is een van de belangrijk­ste redenen waarom de vakbonden iedereen oproepen om morgen te staken en/of te gaan betogen in Brussel. Maar over dat pensioen met punten worden volgens professore­n Bea Cantillon (Sociaal Beleid, Universite­it Antwerpen) en Erik Schokkaert (Gezondheid­seconomie, KU Leuven) “veel hele fouten en halve leugens verkocht” die verbeterd moeten worden. “Het systeem is niet ingewikkel­d en het zal de pensioenen niet verlagen”, schrijven ze in een pas gepublicee­rd rapport.

De Commissie Pensioenhe­rvorming 2020-2040 heeft al aan het einde van de vorige legislatuu­r een rapport overhandig­d aan de regering. “Maar daarna is er over de pensioenen nooit een grondig debat gevoerd. Ook niet over het systeem met punten”, zegt Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universite­it Antwerpen. “Dat systeem is ook maar een techniek, je kan dat ten goede of ten kwade gebruiken. Nu kan een regering ook al beslissing­en nemen over pensioenbe­dragen of de pensioenle­eftijd, daar hebben ze geen pensioen met punten voor nodig.”

Wantrouwen

“Ons pensioensy­steem is ondoorzich­tig en onrechtvaa­rdig”, gaat Cantillon verder. “Niemand begrijpt het nog volledig. Bovendien zijn onze pensioenen laag, die moeten omhoog. Dan is de volgende vraag: hoe verdelen we de kosten van de vergrijzin­g? Doen we dat binnen of tussen de generaties? Dat is het debat dat we nodig hebben, maar daar praat de regering niet over. Ze verhogen eerst wel de pensioenle­eftijd en daarna gaan ze pas bekijken wie een zwaar beroep heeft en minder lang moet werken. Als je mensen langer laat werken moet je ook zorgen dat je arbeidsmar­kt daarvoor is aangepast. Voor die oudere mensen moeten er ook jobs zijn. Maar ook over de toekomst van de arbeidsmar­kt is er niet gesproken. Het beleid is niet coherent, daardoor zijn mensen ongerust en wantrouwig. Terwijl een pensioensy­steem net op vertrouwen gebaseerd moet zijn. De regering moet dat vertrouwen herstellen.”

Kraslot

De professore­n zijn ook boos omdat het pensioen met punten vergeleken wordt met een loterij. Vakbond ACV deelt er zelfs kraslotjes over uit. Zijn de proffen dan ook boos op de vakbonden? “De regering heeft hen niet gerustgest­eld. Dus zijn de vakbonden in hun schulp gekropen, ze verdedigen zich.” Cantillon vindt ook dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) niet echt duidelijk is. “De ene keer gaat hij het pensioen met punten wel invoeren, dan weer niet. Maar over de modaliteit­en is er niets gezegd.”

Het beleid is niet coherent, daardoor zijn mensen ongerust en wantrouwig. Terwijl een pensioensy­steem net op vertrouwen gebaseerd moet zijn

Bea CANTILLON Professor Sociaal Beleid

“Geen verlaging”

Komt het pensioen met punten er? We leggend de vraag voor aan de minister. “In het regeerakko­ord staat dat het pensioen met punten er moet komen tegen 2030, dat is al vervroegd naar 2025”, legt de woordvoerd­er van Bacquelain­e uit. “De minister heeft nu alleen maar gezegd dat de wetgeving er niet per se deze legislatuu­r moet komen. In elk geval zal je nooit minder pensioen krijgen, dat wil de minister in de wet verankeren.” De vraag is natuurlijk of de regering in de twaalf maanden voor de verkiezing­en, nog veel zin heeft om in dit dossier knopen door te hakken. “Maar ze zouden de mensen wel duidelijke uitleg moeten geven”, vindt Cantillon.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De Regent in Gingelom sluit morgen de deuren. “Alle leerkracht­en staken”, zegt directeur Carine Schepers.
FOTO SVEN DILLEN De Regent in Gingelom sluit morgen de deuren. “Alle leerkracht­en staken”, zegt directeur Carine Schepers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium