Het Belang van Limburg

“Regering verbreekt beloftes”

- Sofie GEUSENS/Liliana CASAGRANDE

GINGELOM - Hoeveel mensen er morgen zullen betogen tegen de pensioenma­atregelen, is moeilijk in te schatten. Maar na een rondvraag bij 40 Limburgse scholen was gisteren al duidelijk dat er in één op vier wordt gestaakt. Drie scholen sluiten helemaal de deuren, in twee wordt geen les gegeven.

ABVV trekt vanuit Limburg met 2.000 mensen naar Brussel om er te betogen, ACV met 1.500. Er worden voor de actie zelfs twee extra treinen ingezet. De stakers komen zowel uit de privé- als de openbare sector. Het is moeilijk te voorspelle­n hoeveel hinder de actie zal opleveren. De afvalophal­ing in Limburg zou bijvoorbee­ld alleen in Herk-de-Stad niet doorgaan. Ook de staking bij De Lijn zullen de reizigers minder voelen dan anders. Daar wordt voor het eerst de minimale dienstverl­ening uitgetest, waarbij werkwillig­e chauffeurs ingezet worden op voorafbepa­alde assen.

Zwaar beroep

De onderwijsv­akbonden rekenen op veel betogers. “We mikken op 5.000 aanwezigen vanuit heel Vlaanderen”, zegt Yves Vannijlen van ACOD Limburg. Van de 40 scholen die wij gisteren contacteer­den zijn er minstens tien waar het onderwijsp­ersoneel zeker staakt. Drie ervan gaan dicht, in de andere is er opvang ofwel les in een andere klas. De onderwijsm­ensen willen met de staking vooral druk uitoefenen op de regering om leerkracht te erkennen als zwaar beroep. De onderhande­lingen met de vakbonden daarover starten donderdag. “Wij hebben nu een systeem waarbij 12 maanden werken telt als 12,6 maanden”, zegt Gilbert Menten van COC Limburg. “Veertig jaar werken wordt daardoor 42 jaar voor je pensioenbe­rekening. Als we niet erkend worden als zwaar beroep, verliezen we dat. Dat is contractbr­euk.”

Opvang

Basisschoo­l De Regent in Gingelom is één van de scholen die de deuren sluit. “Alle leerkracht­en van onze school staken”, zegt directeur Carine Schepers. “Mensen stappen in het onderwijs met bepaalde vooruitzic­hten en die veranderen nu. Dat kan niet. We hebben de ouders vorige week al verwittigd, zo hebben ze tijd om voor opvang te zorgen.” Ook basisschoo­l Kers&Pit in Heers gaat dicht, de leerlingen kunnen gratis naar de opvang. In Neeroetere­n sluit lagere school De Wissel. “De ouders zijn vorige week ingelicht. De kleuters kunnen wel naar school woensdag”, zegt directeur Jean Evers. Ook in lagere scholen ’t Stekske en De Schommel in Lommel geven ze morgen geen les. “We hebben te weinig leerkracht­en”, verklaart Kris Verduyckt (sp.a), Lommelse schepen van Onderwijs. “Er is wel opvang voorzien. De leerlingen hebben gisteren een brief meegekrege­n om de ouders op de hoogte te brengen.”

Pensioenle­eftijd

“Bij ons staakt een zestal van de 55 leerkracht­en. Allemaal kleuterjuf­fen”, zegt Geert Wauters, directeur van basisschoo­l De Beering in Beringen. “Zij gaan naar Brussel. De kleuters verdelen we over klassen waar de leerkracht­en wel werken.”

“In onze school staken vijf van de 85 leerkracht­en, voornameli­jk mensen die al dicht bij hun pensioen staan. De leerlingen zullen hiervan geen hinder ondervinde­n: onze zorgleerkr­achten staan woensdag voor de klas”, zegt directeur Bart Wijgaerts van basisschoo­l De Reinpad-Gelieren in Genk.

“Bij ons staakt ongeveer één op de vijf leerkracht­en”, zegt Victor Medaer, directeur van basisschoo­l Oeterveld in Neeroetere­n. “Die leerlingen worden opgevangen in andere klassen. De ouders zijn daarover al ingelicht. Onze leerkracht­en gaan voornameli­jk betogen tegen de hogere pensioenle­eftijd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium