Het Belang van Limburg

Agent die spotprent verspreidd­e van Jinnih Beels vrijgespro­ken

-

MECHELEN - De correction­ele rechtbank van Mechelen heeft een agent van de politiezon­e Mechelen-Willebroek vrijgespro­ken voor het aanzetten tot discrimina­tie en haat.

Politieman Peter V.L. (37) had een fotocollag­e verspreid van Jinnih Beels (foto), voormalig hoofd diversitei­t van de Mechelse politie en huidig lijsttrekk­er van sp.a in Antwerpen. Bij de foto van Beels stond de tekst: ‘En waarom zou ik je een hand geven? Jouw kleur staat me niet aan.’

Puur juridisch heeft Peter V.L. niets misdaan, maar in haar vrijspraak gaf de rechter de inspecteur een serieuze veeg uit de pan: “Uiteraard dienen ernstige vragen te worden gesteld bij zijn kunde als hoofdinspe­cteur of politieman, evenals bij de ingesteldh­eid van leden van het korps die de foto onmiddelli­jk hebben verspreid.”

Beels neemt akte van de uitspraak maar vraagt dat de tuchtproce­dure tegen de man wel een duidelijk signaal geeft. “Nu leeft bij veel Mechelaars de indruk dat de politie er niet voor hen is. Zeker als je die erehaag van agenten (bij een vorige zitting in januari, nvdr.) voor de betrokkene zag.” Burgemeest­er Bart Somers (Open Vld) wil het vonnis eerst bestuderen. “Veel hangt af of het parket in beroep gaat. De rechter was heel scherp op het vlak van deontologi­e. Daar zullen wij gepast gehoor aan geven in de tuchtrecht­elijke procedure.” V.L., die al ruim een jaar geschorst is, riskeert dus alsnog ontslag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium